úrnő Creative Commons License 2007.06.03 0 0 43121
Az én, jól bevált eperlekvárom:

Egy kiló epret felteszek főni. Kavargatom és főzöm, ha elfogyott a türelmem, vagy nincs időm, akkor lekapcsolom a hőt és lefedetlenül hagyom, hogy hadd párologjon állásában. Amikor megint van időm/kedvem - akár másnap - akkor alágyújtok és tovább főzöm. Amikor úgy gondolom, hogy már elég jó az állaga, akkor teszek bele 3-5 szem citrompótlót, és 50-60 dkg cukrot. Ezzel is felfőzöm, majd üvegekbe töltöm. A biztonság kedvéért teszek bele egy kevés Na-benzoátot. Csavaros üvegeket használok, és amikor lezárom a forró lekvárokat, akkor az üvegeket fejre állítom, és néhány percig, de akár fél óráig is (amíg elmosogatok) úgy hagyom. Nagyon jó kis vákuum keletkezik így benne. Felcimkézés után a helyükre kerülnek a lekvárral teli üvegek - immár a talpukon.
Előzmény: Törölt nick (43072)