Káldi G. Creative Commons License 2007.06.03 0 0 642

Szervusz Laci!

 

Privát ment!

 

Írod:

"...feltéve, ha vannak benne velencei evezős gályák mondjuk. "

Hát, így konkrétan nincs. 11,5 csomó alatt, egy 1:20 méretarányú modellnél, az 50m elvárt lefutási ideje 45mp, ez egy kicsivel több, mint 1m/s.

 

Írod:

"...lehet kioperálni számítógépes meghajtókből, és főleg régi videomagnókból."

Puff neki! :-( Költözéskor szívfájdalmamra néhány öreg, "döglött" szerkezettől megváltam . Néhány motort, tápegységet kibontottam nyomtatóból, floppyból, de egy videomagnót bontatlanul vittem a hulladékosokhoz. Hiába, nem szabad kidobni semmit! :-) Talán valamelyik bontóban rálelek valami áttételre, ha nem a gyárilag áttételezett motort választok majd.

 

Írod:

"...a hajócsavar mérete és a sebesség hogyan aránylik egymáshoz."

Hát, ez nagy tudomány! Tanultam áramlástant, de éppen hogy csak a szemlélet maradt meg bennem. :-( Arra viszont nagyon emlékezem, hogy a szigorlatok után jött ez a tantárgy, amikor mindenki nagyot sóhajtott, most már "sínen" vagyunk. És jött a "feketeleves" az Áramlástan képében. Az első zárthelyi az évfolyam 80%-nak elégtelen lett, de a többi is csak az elégségesig jutott el.

 

Így aztán nem is akarom, talán nem is tudnám magamat mélyebben beásni a témába. Hagyatkozom a tapasztalt modellezők tanácsára a hajócsavar átmérője, emelkedése, a motor fordulatszáma, teljesítménye, a modell sebessége ügyében.

 

Írod:

"...mi az, hogy "ellendugattyús" ..."

Ismereteim szerint robbanós modellmotoroknál a kompressziós tér nagyságát lehet változtatni.

 

Írod:

"...kínai evőpálcikákat elnézegetve ..."

Nagy ötlet! Gratulálok! Valamikor begyűjtöttem néhány bambusz hústűt, csupán az anyaga miatt (http://www.terebess.hu/ ismered? jó bolt, érdemes megnézni) ennek is hasonlít az alakja az evezőhöz. Csak úgy hiszem, Neked kicsi lenne, meg lapos a szára. Mutatóban azért viszek szombaton.

 

Tegnap és ma van Ártándon a hajós verseny, találkozó. Remélem Kinai nem "orrolt" meg, hogy kimaradt az utazás és ír valamilyen képes beszámolót.

 

Üdv

Gábor

 

 

Előzmény: Rodostó (641)