Rodostó Creative Commons License 2007.06.02 0 0 641

Szia Gábor!

 

Jó, akkor a 9-ét egyeztetjük. Én vonattal megyek.

 

Ezt a sebesség táblázatot azért majd megnézném, ha lehet, feltéve, ha vannak benne velencei evezős gályák mondjuk. Érdekes, én egy kicsit soknak tartom a fél métert percenként egy olyan pici hajónál, mint a tied. De igazából nem tudom magam elé képzelni, lehet, hogy így tökéletes.

 

Ami az áttételeket illet, zseniális, kész szerkezeteket lehet kioperálni számítógépes meghajtókből, és főleg régi videomagnókból. Ilyenekből van gyűjteményem. A motor lecserélése, vagy egyebek már "gyerekjáték". Inkább az izgat, hogy a hajócsavar mérete és a sebesség hogyan aránylik egymáshoz.

 

Megnéztem ezt a honlapot, nagyon klassz. De nem értem pl. mi az, hogy "ellendugattyús" motor. Jó, egyelőre nem izgat, de hátha 120 évig fogok élni...

Klassz, hogy még gumimotoros repülő is van rajta. Különben a villanymotoroknál a fordulatszám nagyon érdekes, valahol azt olvastam, hogy X fordulatszám/feszültség. Ez logikus, csak annyira nem értek hozzá, hogy megüt a guta.

(el is pakoltam az összes ilyen szerkezetemet a francba, mondván én csak "természetes" meghajtással foglalkozom ezentúl, erre a távcsövemhez meg akartam keresni két fogaskereket, meg egy műanyag spulnit, és át kellett rámolnom az egész padlást. nagyon nem örültem)

 

Különben végre összeraktam a kerékhajlítómat, meg a kohóm is készülget (talán holnap...) de a kerékhajlításhoz vásárolt kínai evőpálcikákat elnézegetve (ugyanis keréknek nem alkalmasak), az jutott eszembe, hogy majdnem olyan alakjuk van, amilyennek az evező nyelének kéne lennie. Lehet, hogy mégis kisebbre fogom építeni a hajómat? Abban a fura linkgyűjteményben, amit átküldtem, egész használható képek vannak velencei evezős gálya makettekről, úgyhogy megpróbálom megsaccolni a méretarányt (hajó hossza/evező hossza), és ha nem lesz túl kicsi, akkor marad az evőpálcika. (negyven evezőnyél megfaragása nekem túl sok idő, a lapátokat így is nekem kell megcsinálni)

 

Szóval, a skorpió-próbához gyűjtsd az ötleteidet, mire "kérdezzünk rá a gépnél". Addigra csinálok kötélfeszítőt, bár elég gondban vagyok, mert a vas nem igazán bírja. Van egy sárgaréz idomom, aminek a keresztmetszete téglalap alakú. Nem erős anyag, de a mérete miatt talán bírni fogja, és mivel réz, át tudom fúrni, hogy a csavarokat beleillesszem. Jó lenne, ha tudnék hegeszteni, mint Karesz, de ezzel már nem akarom a családom idegeit hergelni.

 

Nemsokára felhívlak, hogy egyeztessünk.

 

Üdv

 

Laci

Előzmény: Káldi G. (640)