eolomea Creative Commons License 2007.05.31 0 0 657
Koszonom a megjegyzesedet :)

Lehet, hogy tulsagosan optimistanak latszom, pedig igazabol realista vagyok. Csakhogy a realitasom nem abban rejlik, hogy ezt a zsakutcaba futott vilagot elfogadjam [mert az irrealis lenne], hanem abban, hogy a valtozas szukseges es lehetseges. (Almodni arrol, hogy a vilagurben repulunk vezetett oda, hogy valoban kileleptunk a vilagurbe - tehat az almodozas egy realista cselekedet volt mindig is... Ez paradoxonnak tunhet, de nem az.)

Az, hogy a szakadek fele tehetetlenul gurulo auto elobb-utobb lepottyan, - mikozben mi ezt tetlenul nezzuk, netan meg lokunk is a jarganyon egy kicsit - az nem pesszimizmus, hanem realitas. Ugszinten az, hogy az autot meg el lehetne kormanyozni, az nem optimizmus, hanem szinten realitas.

Egy lenyeges dolgot kihagyanak azok, akik a panel-szoveg "emberekkel-ezt-ugysem-lehet-megcsinalni-mert-az-ember-kapzsi-stb"-vel haritanak el egy jobb vilagot: az ember valtozik a neveles es korulmenyeinek hatasara. (ugyebar: "A let hatarozza meg a tudatot."

Ha egy ikerpar egyik tagja dzsungelbe pottyan cscsemo koraban, akkor makogo fel-allata [pl. majmok-nevelte Tarzanna] valik - mig a civilizacioban felnovekvo testverebol egyetemi porofesszor lesz.

Vagy: kishazankban kerites ovezte a kertunket, anno megis bemasztak es kiloptak a beznint a Trabinkbol es kiteptek gyokerestul a frissen leultetett novenyeket. Itt nincsenek is keritesek - de barmit a kertben hagyhatsz [es hagyok is, mint mindenki mas], es a kutya sem nyul hozza (legfeljebb az oz :) Ugyanaz a Homo Sapiens, de gyokeresen mas viselkedes...

Az ellenkezo hatast veve: 'A legyek ura'-ban a jolnevelt angol fiucskak kegyetlen vadakka - es gyilkosokka - valtak, mert a korulmenyeik valtoztak. Mi is egy elvadult kornyezetben vagyunk, es annak megfeleloen cselekszunk/gondolkodunk [egy kapzsi erdektelen vilagban mi is kapzsikka es erdektelenne valunk].

Amikor egy sportcsapat repuloje leesett az Andokban, tobben a meghalt tarsaikbol falatoztak, hogy eletbe maradjanak. A korulmenyeik valtoztak meg - es persze, ha a repulo nem pottyan le, akkor egyikojuk sem mondta volna a tarsanak: "Olyan ehes vagyok - nem vagnad le a kisujjad, hogy megegyem?"

Jo pelda, hogy hogyan romlik a kultura, a fiatalok viselkedese stb. a volt kelet-europia orszagokban a megvaltozott korulmenyek hatasara.

A mostani vilagunkban hulyitenek minket a "szabadsag", "demokracia" maszlagokkal - pedig a legnagyobb szabadsag abban rejlik, hogy mi alakitjuk a vilagot, es nem a vilag[on uralkodo] elit minket. Es az igazi demokracia az, ahol a nep [a szo gorog erdete ugyanis ezt takarja] el jol, es nem a valasztasokkal manipulalo, a nepen eloskodo elit.

Ahogy Zsoldos Peter konyveben van, nekunk is van egy Feladat: felvilagosult, hasznos emberkent elni egy olyan - igazsagos es egyenlo eselyeket kinalo - tarsadalom javara, amely viszonzaskent a legjobbat [lehetosegeket, stb.] adja nekunk. A korulottonk levo vilagot kell jobba tennunk, es nem pedig a kalodakba szoritva kell ehhez a torz vilaghoz hozzanyomorodnunk. Majd amikor ez a jobb vilag eljon [mas alternative nincs ugyanis], az akkori - neveles, korulmenyek, es a maga korul latott peldak hatasara megvaltozott - emberek sajnalattal gondolnak majd rank... Ugy tekintenek majd az oseikre, mint arra a szeken tehetelenul ucsorgo fazonra, aki majdnem ehen halt, mert azt a maszlagot hitettek el vele, hogy ha felall es elindul a kajatol roskado asztal fele, akkor megnyilik alatta a padlo es elnyeli a kenkoves pokol...
Előzmény: motyo_1999 (652)