eolomea Creative Commons License 2007.05.30 0 0 648
A kerdes - szamomra - egyaltalan nem zavarba ejto, es a valasz ra egyertelmuen: nem.

A tudomany a vilag jobb megismeresert volt (es meg valamennyire van meg most is), amit a penz egyaltalan nem motivalt. A haracsolas ugyanugy nem jatszott szerepet egy szovjet akademikusnal vagy egy magyar tudosnal, mint elottuk Galileinel vagy Archimedesznel. (Szemelyesen ismertem Kulin Gyorgy professzort, aki tobb ezer tavcsotukrot csiszolt - anelkul, hogy egy krajcart is kapott volna ezert - csak azert, hogy minel tobb ember ismerkedjen meg a csillagos eggel.) Az emberisegnek mint olyannak szinten nincsen birtoklasi vagya - csak egy szuk elit retegnek, akik az orruknal fogva vezetik a jonepet.

Szoval Aranykor az volt, es ez nem [csak] nosztalgia. Abban az idoben (foleg a hruscsovi Szovjetunioban) a tudosok akar az eletuket aldoztak egy tudomanyos eredmenyert. (Ajanlott {szovjet film} irdodalom: 'Egy ev kilenc napja', 'A kozmosz mint erzes', 'A tuz megszeliditese'). Az elso muholdat azert lottek fel, mert tudni akartak, hogy az lehetseges-e - es mivel tudtak, hogy "nem lehet orokke a bolcsoben elni". Ciolkovszkij pl. egy szegeny falusi tanito volt - de zseni es igazi tudos. Az o altal kiepitet utra lepve kozmonautak szereny havi fizetest kaptak, pedig eletveszelyben "dolgoztak". Megis akkor tizezerszamra jelentkeztek urhajosnak - mig most az orosz urkutatasi hivatal vezetoje panaszkodik, hogy nincsen eleg jelentkezo, mert mindenki inkabb a bank-szakmaban akarja megszedni magat.

Az embernek nem szerves resze a haracsolas ugyanugy, mint a fanak nem resze a fagyongy - hiaba van az eloskodo noveny szervesen osszenove vele. Szoval az emberisegnek nincsen birtoklasi vagya - jobban mondva, csak az emberiseg kis hanyadanak van, de ez [a haracsolasbol fakado meggazdagodas folytant] olyan hatalomra tesz szert, hogy iranyitani tudja a tobbseget, akikkel el is hihetik, hogy ez igy van rendjen.

Meg ha tobb millio civilizacio lenne a vilagegyetemben, nagyon valoszinu, hogy a Fold lenne az egyetlen, ahol penz letezik - mindenhol mashol elborzadva hallgatnanak remtorteneteket egy olyan bolygorol, ahol csak egy bizonyos papir- vagy femdarabert lehet taplalekot kapni, ami nelkul nem gyogyitjak meg a beteget [es az a gyogyitas is csak amolyan tessek-lassek modon folyik, hiszen a gyogyszsergyaraknak is kell profit, es ha csak egeszseges emberek lennenek ugyebar, akkor ok is meg a biztositok es korhazak is tonkremennenek], es ahol az anyagi kulonbseg egy rosszul kereso es egy jol "kereso" eloleny kozott millioszoros vagy milliardszoros lehet. (Es az csak a hab a tortan, hogy a legnagyobb anyagi joletben elok altalaban a legkevesbe tisztessegesek vagy hasznosak.)

Szoval igenis volt a vilag (jobbik :) feleben par evtized, amikor a penz motivalo erteke elhanyagolhato volt, es a tudomany az emberi elet jobbitasat szolgalta. Most viszont a torz vilagunk tunik a tobbsegnek normalisnak - vagyis az egyetlen elfogadhatonak. Ezek a tevelygok az "istenkem, nem tokeletes, de meg mindig a legjobb" hulyitessel amitjak magukat ahelyett, hogy levalasztanak az eletnedvet elszivo eloskodot, hogy hagy terebelyesedjen a fa a legjobb egeszsegben es hozzon gyumolcsot meg az unkokaknak is...
Előzmény: motyo_1999 (643)