Antonio Gambadoro Creative Commons License 2007.05.30 0 0 43040

Sziasztok!

 

Egy jo paran ismernek az Olasz konyha topicbol, most lattam hogy kb. 2 honapja beszeltettek a tesztarol (durum, tojasos...).

 

Mi olaszok altalaban gyari 100% durumlisztbol keszult tesztat fogyasztunk.

Ez a mindennapi kaja. Tehat minden olyan nepszeru olasz teszta "formatum" olyan.

Pl.: Spaghetti, Penne, Fusilli, Rigatoni, Linguine, Bavette, Farfalle, Bucatini, Tortiglioni, Conchiglie, Ditali, Ditalini, Ruote, Chifferi, Mafalde, tobb 100!

 

Vannak olyan gyakori-tradicionalis-nepszeru- hazi keszitesu tesztak amelyek tojasosak! Ott az alap es fix elv: 1 tojas / 100 gr liszt!!!

Pl.:

Tagliatelle, Pappardelle, Lasagne, Maltagliati, Tagliolini, Taglierini, stb.

 

+ az osszes toltott teszta tojasos:

Tortelli, Ravioli, Cappelletti, Agnolotti, Mezzelune, stb stb.

Ezek nem mindennapiak, hanem altalaban vasarnapi vagy unnepi tesztak (vagy ha van olyan haziasszony aki raer mindennap...)

 

A hazi keszitesu tradicionalis tesztak kozul van egy par hires kivetel:

tojas nelkul keszulnek pl. az Orecchiette (Puglia regioban), meg par regionalis kivetel, de azok tenyleg kivetelek a szabalynak.

 

De Olaszorszagban a recepttol is fugg, hogy milyen tesztat, ill teszta formatumot hasznalunk.

 

Legalabb is olyan ertelemben, hogy Ragu alla Bolognese-hez nem penne-t vagy spaghetti-t hasznalunk, hanem pl. Tagliatelle-t, Pappardelle-t, bizonyos Tortellini-t is, Lasagne-t, stb.

 

Carbonarahoz pedig spaghetti-t nem tojasos Tagliatelle-t (akkor is ha vasarnap vagy unnep van :-)) )