Sziasztok!
Egy jo paran ismernek az Olasz konyha topicbol, most lattam hogy kb. 2 honapja beszeltettek a tesztarol (durum, tojasos...).
Mi olaszok altalaban gyari 100% durumlisztbol keszult tesztat fogyasztunk.
Ez a mindennapi kaja. Tehat minden olyan nepszeru olasz teszta "formatum" olyan.
Pl.: Spaghetti, Penne, Fusilli, Rigatoni, Linguine, Bavette, Farfalle, Bucatini, Tortiglioni, Conchiglie, Ditali, Ditalini, Ruote, Chifferi, Mafalde, tobb 100!
Vannak olyan gyakori-tradicionalis-nepszeru- hazi keszitesu tesztak amelyek tojasosak! Ott az alap es fix elv: 1 tojas / 100 gr liszt!!!
Pl.:
Tagliatelle, Pappardelle, Lasagne, Maltagliati, Tagliolini, Taglierini, stb.
+ az osszes toltott teszta tojasos:
Tortelli, Ravioli, Cappelletti, Agnolotti, Mezzelune, stb stb.
Ezek nem mindennapiak, hanem altalaban vasarnapi vagy unnepi tesztak (vagy ha van olyan haziasszony aki raer mindennap...)
A hazi keszitesu tradicionalis tesztak kozul van egy par hires kivetel:
tojas nelkul keszulnek pl. az Orecchiette (Puglia regioban), meg par regionalis kivetel, de azok tenyleg kivetelek a szabalynak.
De Olaszorszagban a recepttol is fugg, hogy milyen tesztat, ill teszta formatumot hasznalunk.
Legalabb is olyan ertelemben, hogy Ragu alla Bolognese-hez nem penne-t vagy spaghetti-t hasznalunk, hanem pl. Tagliatelle-t, Pappardelle-t, bizonyos Tortellini-t is, Lasagne-t, stb.
Carbonarahoz pedig spaghetti-t nem tojasos Tagliatelle-t (akkor is ha vasarnap vagy unnep van :-)) )