lcoder Creative Commons License 2007.05.30 0 0 21561
"Detektoros" rádióvevőt én is csináltam gyerekkoromban (meg sok hasonló cuccot) igaz ahhoz az egyenirányító diódát és a forgókondenzátort, és a fejhallgatót kiselejtezett rádióból szedtem ki. Valójában nem nagy cucc, egy rezgőkör (egy kondenzátor és egy tekercs párhuzamosan kötve) az egyik végét leföldeled, a másik végére megy az antenna, a két végére rákötsz egy fejhallgatót úgy hogy közbeiktatsz egy diódát és kész a rádió. Régen a dióda helyére úgynevezett kristálydetektort tettek, ez egy félvezető kristály volt mechanikusan rögzítve, az elv ugyanez csak állandóan "tapogatni" kellett hogy hol érintkezik megfelelően. De a félvezető helyett lehetett csöves diódát is tenni, ha pedig a fejhallgató helyére egy hangfrekvenciás erősítőt tettél (Pl. egy kéttranziztosos erősítőt Darlington kapcsolással) vagy egy egy-két csöveset akkor már hangszóróra is ki lehetett vezetni. A forgókondit fix kondival is helyettesíthetted ha légmagos helyett vasmagos tekercset használtál és a vasmagot mozgattad. Nem mintha ez jobb megoldás lett volna, de ez egyszerűbb mint forgókondit gyártani - amúgy gyári rádióban is láttam ilyen megoldást.

Szóval, alapszinten nem nagy dolog a rádió vevő építése, persze egy szuper rendszerű már valamivel húzósabb.