_lala_ Creative Commons License 2007.05.28 0 0 50
Kérdésem, megteheti e az önkormányzat, hogy kisajátít a telkünkből 1-2 métert az ároknak?

Ennek egyetlen módja van: rendezési tervet módosíttat az önkormányzat (ha már van), vagy készíttet (ha nincs) megfelelő tervezővel, és után elfogadja a képviselőtestület.
Ez már idáig is sok pénzébe kerül az önkormányzatnak, és évekig is tarthat, majd után ki kell sajátítania a területet, és megvalósítania a célt, amelyre hivatkozva a kisajátítás történt. Ez valószínűleg sok-sok milliójába fájna az önkormányzatnak; meglehetősen valószínűtlennek érzem, hogy ilyen dologra verjék el az amúgy is kevés pénzüket.

Esetleg nyomatékosan felszólít az eladásra stb.

Irreális, mert ha a helyi rendezési terv nem tartalmaz erre vonatkozóan már most is rendelkezést (hogy abból a részletből szabad vagy kell önálló telket készíteni), akkor kizárt dolog, hogy egy 1-2 méter széles darabot önálló ingatlanként megengedjenek a szabályok. Ergó még ha szeretnék sem tudnák azt az 1-2 méteres darabot különválasztani a telked maradék részétől, csak ha a rendezési tervben ez szerepel.

Ha a kerítést megcsináljuk, ami nem kis pénz lesz, 51 méter, magas betonalap (mi 50 cm-rel magasabban vagyunk mint ő), lecsíphetik e a mi területünkből azt a részt? Újra kerítés?

Megtehetik, ha a rendezési tervben ez szerepel. Ebben az esetben természetesen a terület lecsípése miatti értékvesztésen kívül az új kerítésállítást is ki kell fizetniük.


A magánvéleményem, hogy két magántelek közti határvonal vízelvezetésére nagyívben szoktak tojni az önkormányzatnál: oldják meg a tulajdonosok, erre közpénz nincs, és valahol jogos is a dolog.
Előzmény: hm11 (47)