hm11 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 47

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni. Kerítés ugyan, de annál több.

 

Most építkezünk, lassan be is költözünk, ideiglenes kerítéssel a telek vétel után körbe is kerítettünk. A szomszéd felől volt kerítés, de ezt az oldalt -jobbra esik- nekünk kell majd megcsinálni. Az a kerítés sok helyen már bedőlt felénk, szóval egyébként is meg kell csinálni. Mi úgy vettük a telket, hogy fel volt már töltve, a szomszéd úgy épített 24 éve, hogy erre nem figyelt. Két domb között van az utca, keskeny is, vízelvezető árok nincs. Megjegyezném, hogy a mi kapunk előtt van az utca legmélyebb pontja.

 

Amikor az építési engedélyt megkértük és a szomszéd áldása is kellett, nos ő már akkor megjegyezte, hogy akkor írja alá, ha a mi telkünkre építünk egy vízelvezető árkot, a közös kerítés mellett egészen a kert végében található patakig. Erre mi nem mondtunk semmit, másnapra elolvasta amit kell és felfogta, ha nem írja alá is 14 nap múlva jogerős az engedély, fellebbezni meg ugyebár 20 ezer és indok. (Indoknak elég kevés az általa megálmodott árok, a házhoz semmi köze)

 

Mi ezt a kerítést szeretnénk ősszel vagy jövőre, kora tavasszal megcsinálni. Szép magasat szeretnék mivel nem tudja még mindig megemészteni, hogy valaki lakni fog mellette. Sokszor átkiabál a kutyáimra, hogy csendben legyenek stb.

 

Tegnap az önkormányzattól volt kint két ember, mivel a szomszéd rendszeresen bejár, hogy neki árok kell oda a mi telkünkre és az önkormányzat fizesse persze. A probléma nem új keletű, a vízelvezetés eddig sem volt megoldott.

 

Kérdésem, megteheti e az önkormányzat, hogy kisajátít a telkünkből 1-2 métert az ároknak? Esetleg nyomatékosan felszólít az eladásra stb. Az építési engedély kiadásakor nem kellett volna ezt jelezniük, hogy - 1-2 méter? Ha a kerítést megcsináljuk, ami nem kis pénz lesz, 51 méter, magas betonalap (mi 50 cm-rel magasabban vagyunk mint ő),  lecsíphetik e a mi területünkből azt a részt? Újra kerítés?

 

Az ő telkére nem kerülhet, a közös kerítéstől alig fél méterre már a melléképülete van, a növényei is közvetlen a kerítés tövébe lettek ültetve még a diófa is... csakis a mi telkünkre tudja ezt megálmodni.

 

Nem voltam rövid, remélem érthetően ítam le, a kérdés továbbra is megcsináljuk a kerítést ill. van e joguk kisajátítani x métert.

 

hm