geszthi Creative Commons License 2007.05.26 0 0 190
Agyondicsérte a kormányt az OECD
Index
2007. 05. 22., 13:06 | Frissítve: 3 napja

A gazdasági növekedés átmenetileg ugyan visszaesik, de a bevételekre koncentráló kiigazítás szükségszerű volt, az ezen a bázison elkezdett reformok, beleértve a strukturálisakat is, elindultak és jó irányba mutatnak. Ha a kormány kitart, 2010-re elérhető a 3 százalék alatti hiány.

Az OECD tizedik, Magyarországról szóló jelentése szinte csupa dicséret, ugyanakkor számos további intézkedést, egyebek között költségvetési szabályok elfogadását, az önkormányzati finanszírozás átláthatóbbá tételét és a gyermekgondozási szabadság átalakítását is sürgetik.

Amelyhez az eddigieken túl az OECD-nek is vannak javaslatai: az egészségügyi területen az eddigi reformlépéseket biztatónak tartja a szervezet, külön dicsérik a vizitdíjat, illetve a kórházszervezésben elindult strukturális átalakítást.

Szerintük szükséges lenne a háziorvosok szűrő szerepének erősítése, annak megakadályozása, hogy a betegek, sokszor feleslegesen, egyből kórházi orvost keressenek fel. "Számos – hosszú távú megtérüléssel kecsegtető – jelentős reform végrehajtása megkezdődött vagy küszöbön áll, nevezetesen az oktatásban és a nyugdíjak terén" – áll a jelentésben, amely külön üdvözli a tandíj bevezetését, de az OECD szerint itt is több lépésre van még szükség. Nyugdíj terén a gazdasági szervezet a korkedvezményes nyugdíjba vonulási rendszer teljes megszüntetését és az öregségi nyugdíjkorhatár felemelését is szükségesnek látja.