Bonampaq Creative Commons License 2007.05.24 0 0 114

Hát... Ha a telek 1. megfizethető árú, 2. szép helyen van, 3. megfelelő méretű, 4. várhatóan nem túl sok szomszéd lesz, 3. legalább részben közművesített, 4. nem túl vizes, nem túl sziklás, nem sívó homok, 5. nem kalandtúra a megközelítése (nem fiatalodom, meg különben is fel kell valahogy építeni) és 6. nem a világ másik felében van; ez számomra a jó vétel. A sorrend csak nagyjából ez, nem vagyok rugalmatlan - szóval, nálam ezek lennének az elsődleges szempontok. Az a torony száz méterről még nem zavarna (a fotón lényegesen távolabbinak látszott, HI), egy jópofa, megfelelő helyre ültetett fa kitakarná és még csillapítana is, meg a sugárzás zöme ennyiről még a tető felett magasan húzna el. Nálam (a bázisállomás kb. másfél km) a beépített családiházas környezetben a drótkerítés mellől lehetetlen telefonálni, a fakerítésnél már jelez a készülék egy pici térerőt, bár így is küzdelmes a beszélgetés. A tetőtérben békésebb a dolog, ha nem is nagy, de stabil a jel.

Felvetettem a témát kollégáimnak, ők nagyon hasonlóképpen értékelték a helyzetet.

Ha viszont pl. szeretnél egy szélkereket felrakni, lehet, akadna hivatal, ami szívóskodna...

Ha ennyire egyértelmű, merről érkezik a sugárzás, elég csak abban az oldalban gondolkodnod és a külső falfelületet (szigetelés alatt?) árnyékolni hálóval. Az ablakok nem különösebben érdekesek, persze ha az a világos oldal, a túl sok üvegfelület árnyékolása már magvas kérdés, de nem azonnal megoldandó feladat; fóliázni bármikor lehet. Ha a tetőteret belakjátok, a fémezett szolárfólia tökéletesen elég, csillapít annyit, amennyi még nagy térerő mellett is feledhetővé teszi a dolgot. Itt a páraáteresztőre gondoltam, nem a belső fóliára! Amúgy is ajánlatos a felsőnek hővisszaverőnek lenni, mert a cserép alatt még jó szellőzéssel is 60-80 fok lehet... Szerintem ez egy gazdaságos, a célt még fedő megoldás, ehhez képest a pestiek dagonyáznak a sugárzásban. Hanem a fák... Ha lehet, minél hamarabb és minél több legyen, mert még kopaszon is sokat számítanak! És szépek... és alájuk lehet ülni.

Ilyen árnyékolással még a telefonnak sem lesz gondja (feltéve, ha eredetileg sem volt), mert az egyéb vezetékezés úgyis bevisz annyi jelet a házba, ami már elegendő.

Mondok mást. Mindenféle "sugárzásmérők" keringenek közkézen. Egy tulajjal szövetkezve és egy darab méteres "nyúldróttal" látogass ki a szóban forgó helyre és kezdődhet az árnyékolási kísérlet. Nyilván nem exakt módszer, de ahhoz elég, hogy képbe kerülj. Az eszköz azért legyen olyan, ami a mobil készüléket jól kiszúrja, de a piros skálarészt azért ne vedd komolyan - nem mérőműszerek azok, csak indikátorok. Nincs két eset, amikor ugyanazt ugyanannyinak mutatnák, ennek ellenére pofátlanul drágán adják (megint egy üzlet).

 

 

 

 

Előzmény: drsoul (113)