Sziasztok.
Akkuval kapcsolatban, a következők a tapasztalataim. A tech mobile-os szilikon akkukat (38 ah) most dobtam ki a Baroni robogómból, mert kevesebb mint egy év alatt kipurcantak. Ezekkel új korukban a megtehető táv max 55 km-volt, de az nagyon kímélő üzemmódban. Most szétvágtam az akku dobozt, hogy az új akkukat be tudjam tenni, mert természetesen itthon nem lehet akkora külméretekkel rendelkező akkut kapni, ami tudja a 38 ah-t.
Diamec felitatott elektrolitos 40 ah akkuk kerültek bele (szünetmentes -be való). A megtehető táv 65km re nőtt, és még egy 5km-t meg lehet tenni 30-as tempóval energiatakarékos üzemmódban. Ha úgy mennék vele mint a régi akkukal, akkor akár 75-80 km-t is meg lehet tenni.(de nem szeretek vánszorogni.) Jelentős a különbség a vezetési élményben, mert a szilikonos akkuknál a negyedik ,ötödik 0-ról való gyorsításnál már elveszett az erő, mig a felitatott elektrolitosnál ilyen probléma nincsen.(És gondolom senki sem akar úgy átmenni egy kereszteződésen hogy féluton elfogy az erő!) A töltési idő viszont hosszabb lett (teljes töltésnél kb 11 óra--20km megtétele után 3,5 óra) de a megtehető táv és a dinamikus közlekedés kárpótol érte.
Még a régi akkuk miatt beszereltem a motorba a talpam alá 5 db 12ah-s akkut, tartaléknak, ezeket benne hagytam, hátha szügség lesz rá, de valószínüleg nem sokszor.
Ha valakinek Baroni robogója van,figyeljen arra, hogy a gyujtás kapcsoló hajlamos meghibásodni. Ez abban nyilvánul meg, hogy elforditott kulcs esetén nem mindig zárja rendesen az áramkört,és sokkal hamarabb letilt a motor. Valami érintkerési hiba, mert miután megáltam a motorral, abban a hiszemben hogy kifogyott az akku, megfeszitettem jobbra a kulcsot-és láss csodát ismét félig van a moci, mehettem még 20 KM-t.(ez pedig rengeteg).
Remélem ezek a felitatott elektrolitosak tovább mennek el mint a szilikonos, mert egy benzineshez viszonyitva 6500km-után leszek nullszaldós, csak utána jön a megtakarítás.(Ha napelemről töltöm akkor 5600Km-nél már jó vagyok)....