mmormota Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1027

A tényleges matematikai modellből látszik, hogy a vákum fluktuáció bármilyen inerciarendszerben pontosan ugyanolyan. Vagyis bármilyen sebességű valódi részecske pontosan ugyanolyan környezetnek érzi a fluktuációt. Még másként, a fluktuáció nem tüntet ki egyetlen rendszert sem.

 

A kozmikus háttérsugárzás valódi fotonokból áll, és valóban kitüntet lokálisan egy rendszert, amelyhez képest izotrop. Más kérdés, hogy ennek van-e olyan vonzata, ami a fizikai modellre (ha tetszik a fizika törvényeire) is kihat. Ez egy érdekes kérdés, jelenleg nincs válasz (kivéve persze iszugyit...).

A nyilvánvaló rész: hasonlóan egy lámpa fénye is kitüntet egy rendszert, ti. azt, amiben a lámpa áll... Ebből nemigen lehet messzemenő következtetéseket levonni.

 

A lokálisan kitüntetett rendszer egyébként nem olyan egyszerű, ahogy iszugyi sulykolja. Meglehetősen ravasz a nagy léptékű szerkezet, és ez a kitüntetettség egész más, mint ahogy elsőre elképzeli az ember. Ha minden távolodik, hajlamos lenne mindenki azt hinni, a robbanás közepén tartózkodik. Amiről szó sincs.

 

Még valami a fluktuációról. Egy gyorsuló frame-ben drámaian megváltozik a dolog, ha bővebben érdekel, nézd meg az Unruh effektust, a Hawking sugárzást is másképp képzeled majd el, ha elolvasod.

Előzmény: Törölt nick (1026)