toloba Creative Commons License 2007.05.23 0 0 39
Eörsi: a rendõrség helyzete több mint súlyos -


2007.05.22

"Semmi kifogásom Gergényi és Pintér közös vállalkozásával szemben, mindössze úgy gondolom, ezen azért érdemes elgondolkodni" – közölte Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője a Klubrádió reggeli műsorában. A politikus tegnapi parlamenti felszólalásában élesen bírálta fideszes exminiszter és a lemondatott budapesti rendőrfőkapitány üzletelését. Eörsi Mátyás rendőrségi botránysorozatról is beszélt.

Pintér Sándor tevékenységével kapcsolatban nemcsak politikai, hanem gazdasági és morális értelemben is rengeteg gyanú merült fel a belügyminisztersége és az azt megelőző időszakból is, és az hogy Gergényi Péter közös gazdasági társaságot alapít vele, utal a közállapotokra – hangoztatta véleményét Eörsi Mátyás. Így fogalmazott: "semmi kifogásom Gergényi és Pintér közös vállalkozásával szemben, mindössze úgy gondolom, ezen azért érdemes elgondolkodni".

A politikus kitért arra is, hogy véleménye szerint a rendőrség helyzete már annyira súlyos, hogy a mostani fellépés – a vezetők menesztése – indokolt volt. Egy hét alatt öt rendőrök által elkövetett bűncselekmény egy kicsit sok, és vannak olyanok is, amikről a rendőrök körében is legendák keringenek, de nem derülnek ki – hangsúlyozta a liberális frakcióvezető. Eörsi Mátyás olyan esetekről is hallott, hogy súlyos, halálos közlekedési balesetek során a rendőrök előbb kifosztják az áldozatokat, és csak ezután tesznek jelentést.

Meghökkentő, hogy 2004-ben megszűnt a rendőrségi belső ellenőrzés, erről Eörsi Mátyás nem értesült. Véleménye szerint minden szervezetnek szüksége van a belső ellenőrzésre, és támogatják ennek visszaállítását.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=47874