Crapface Creative Commons License 2007.05.22 0 0 6261
Problémák a Venture Star környékén tipikus NASA-s történetet adnak.
A Skunk Works számos olyan technológigai fejlesztést vitt végig, amit előtte lehetetlennek tartottak. Jellemző módon ez a tervezőcsoport kis létszámmal, külsős fejlesztők bevonásával dolgozik, a vezetőség (Lockheed Martin) a legritkább esetben szól bele a fejlesztés és a technologizálásba.
Eredetileg a SW kereste meg a NASAt, hogy a jelenlegi űrsiklót leváltandó, terveznek egy ilyen járművet, ha részben állják a fejlesztési költségeket, és a LM részesedik az üzleti felhasználásból bejövő összegekből. A NASA rábólintott azzal a feltétellel, hogy aktívan részt kap a fejlesztéből. Na, itt kezdődtek a problémák.
A kompozit anyagok használata a tartálynál a NASA vezérkar felől jövő nyomásra lett erőltetve, holott már jóval korábban látszott, hogy ezzel a technikával nem megoldható.
A SW alapban egy sorozatban gyártott eszköz (moduláris, könnyen szerelhető) tervezéséhez látott hozzá, ez volt részükről az elsődleges szempont. Ebben a NASA nem volt partner és számos olyan módosítással, javaslattal álltak elő ami megnehezítette, lehetetlenné tette ennek a szemléletnek a követését.
A harmadik és talán a legkevésbé szem előtt lévő probléma, a NASA bürokrácia, beszállítók, és munkastílus megjelenése.
Mindez elég volt a teljes anyagi csődhöz.
Az "Orion" rendszert azért vették elő, mert ez már kész van. Elég leporolni, pár LCDt betenni a kabinba, kicsit felújítani a telemetriát és kész is az új űrhajó, minimális összegekből. Mindenki tapsol és boldog.
Előzmény: Diótörő (6258)