Törölt nick Creative Commons License 2007.05.20 0 0 74

Kedves Kis Ádám!

 

Röstellem, hogy most már többedszer kommentálom ugyanazt a hozzászólásodat, de nem tudom megállni. Ezt írod:

 

A kisbetű csak később ... alakult ki, amikor az írás célja megváltozott, és inkább intellektuális tartalmak rögzítésére szolgált (gondoljunk Platonra).

 

Ezzel szemben nézzük csak, mit is ír Moravcsik Gyula (A papíruszok világából, XXIII. sk. old.): "A nem irodalmi papíruszok az antik élet legkülönfélébb írásait őrízték meg számunkra. Vannak ezek között hivatalos jellegű okiratok, rendeletek, beadványok, kérvények, jelentések, átiratok, jegyzőkönyvek, szerződések és amit csak a fejlett állami és közigazgatási gépezet működése megkíván. A nem hivatalos jellegű írások szintén a legváltozatosabb tartalmúak. Egymás mellett sorakoznak kötelezvények, adóslevelek, csekkek, meghívók, imák, jóslatkérések, iskolai feladatok és főleg magánlevelek ezrei."

 

A legősibb korok "lapidáris/monumentális" írását némi óvatossággal a transzcendens szférába soroltad, és ezzel nagyjából egyet is lehet érteni, mert még olyan alapvetően világi tartalmú szövegek is, mint pl. Hammurabi törvénykönyve is valamiképpen isteni eredetűként jelentkeztek. Azt azonban nem mondanám, hogy az ősi feliratokhoz képest a kevésbé tartós anyagokra írott ókori (görög) szövegek "intellektuális tartalommal" lennének jellemezhetőek, és pláne nem hivatkoznék példaként Platónra, mert ha csak a Moravcsik-idézetet nézed, akkor ezen állításod nem helytálló voltát el kell ismerned.

 

De hogy végre a topik témájához is hozzászóljak valamit. A magam részléről fontosnak tartom, hogy a magyarságnak legyen (egészséges) nemzettudata, és e szempontból kardinálisnak tartom, hogy a magyarság őrizze meg a magyar nyelvet, amely magyar identitásunk valszeg legfontosabb momentuma. Ebből azonban nem következik az, hogy pl. a nemzet szót nagybetűvel írja valaki. Ez teljesen indokolatlan. Az idegen nyelvek helyesírását nézve esetleg az lehetne megfontolható, hogy a népeket jelölő névszókat írhatnók nagy kezdőbetűvel, mint ahogy ezt pl. az angolok teszik. De ezt sem egészen komolyan gondolom. Olaszország népessége több mint 6-szor akkora, mint Magyarországé, mégis megfelelő nekik pl. a Repubblica italiana írásmód.

Előzmény: Kis Ádám (55)