Törölt nick Creative Commons License 2007.05.20 0 0 70

Kedves Kis Ádám!

 

Ez a megállapításod:

 

Az írás kialakulása során először feliratok készültek, amelyek nem voltak feltétlenül alkalmasak gondolatok vagy érzelmek közlésére. Ebben a korai időben a májuszkulákat, azaz a mai nagybetűket használták.

 

szvsz félreérthetősége miatt némi pontosításra szorul. Az írás kialakulása, amiről beszélsz, elsősorban a mezopotámiai ékírás ill. az egyiptomi hieroglif írás kialakulását jelentheti. Ezekre az írásokra nézve a nagybetű (majuszkula) fogalmának alkalmazása szerintem teljesen anakronisztikus, mert amikor az ún. monumentális (lapidáris) írásjeleket (vagy mondjuk egyszerűen úgy, hogy betűket)elkezdték agyagtáblákra és papiruszokra írni, akkor az utóbbi íráshordozókon a betűk nem minuszkulaként jelentek meg a kőtáblák betűihez képest, hanem folyó (kéz-, vagy kurzív) írásként jelentkeztek (ilyen a papiruszokról ismert hieratikus ill. a még később kialakult démotikus egyiptom írás).

 

Az kétségtelen, hogy a mi mai latin nagybetűink a monumentális (lapidáris) latin írásra vezethetőek vissza, amelynek betűit Madas Edit a latin paleográfiáról szóló 1998-as cikkében a "monumentális írás majuszkula ABC-jé"-nek nevezi, ennyiben tehát szóhasználatod - ha nem is az ókori keleti írásokra, de mondjuk az ókori latin írásra nézve - elfogadható. De mégis szeretném kiemelni, hogy a monumentális betűkből először a kurzív írások alakultak ki, és bizonyos ókori előzmények (unciális írás) után csak a középkorban kezdtek kialakulni — mind a "nyomtatott", mind az írott betűk körében — a nagy- és a kisbetűk, és egyes írásokban, pl. az ivritben a kisbetűk kialakulására a mai napig sem került sor (ott ugyanis a monumentális/lapidáris írásból csak a kurzív írás fejlődött ki).

Előzmény: Kis Ádám (55)