advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.05.20 0 0 6247

 Mindig oda lyukadunk ki, hogy jelen pillanatban nincs üzletileg értelme az emberes űrkutatásnak, és általában a mai eszközökkel tökéletesen kezelhető műholdas űrhaszonosításon túl semminek.

 
 A távközlési, navigációs, meteorológiai-erőforráskutató holdak hasznosak, ténylegesen beépíthetők a hétköznapi-gazdasági életbe, jelentős részük még üzletileg is sikeres.

 De annak, hogy egy nagy költséggel pályára állított űrállomáson futópadoznak, vagy csigák nemi életét figyelik a súlytalanságban, uram' bocsá letűznek egy drótmerevített zászlót egy Holdkráterben - ennek tulajdonképpen semmiféle értelme és/vagy haszna nincsen azon túl, hogy megmutattuk magunknak: meg tudjuk ezt is csinálni. Márpedig ezen már túl vagyunk. Új célok kellenének, és ha nem lesznek új, lelkesítő, értelmesnek tűnő, és a közvélemény által is támogatott célok, akkor én azt sem tartom kizártnak, hogy 1-2 évtizeden belül az emberes űrkutatás teljesen elsorvad. Kidőlnek a Shuttle-k, kiöregszik az NŰ, és szép csöndben hagyják elsüllyedni az egészet.

Előzmény: Crapface (6246)