Katie Melua "On The Road Again" című koncert DVD-jét szerintem érdemes meghallgatni, nem egyszer, inkább többször. A 2004-es turné befejező állomásán (Fairfield Halls Croydon, 2004 március 18.) készült a felvétel, és itt még igaz volt az, amit Jim Cregan mondott Katie-ről, vagyis hogy nem csak szép hangú énekes, de nagyon jól kontrollálja a hangját élő koncerten is. Szinte képes jobban elénekelni egy dalt koncerten, mint ahogy az a lemezen van. Nekem még az is tetszett, ahogy itt a Lilac Wine-t előadta, bár sokak szerint ezzel melléfogott (jó, volt benne egy kis szenvelgés, az igaz, de én az eredetit nem ismerem).
Ez azonban már egyáltalán nem mondható el a 2006-os Piece By Piece bónusz (koncert) DVD-én hallható Katie Meluáról. A koncerteken már nem a zene a fontos, hanem a popularitás, a hangulatteremtés, Katie folyamatosan ugra-bugrál, állandóan oxigénhiánnyal küzd. 2004-ben egy nagyon jó jazz-blues zenekarral a háta mögött az ő hangja volt a legfontosabb "hangszer", és ahogy "játszott rajta", azzal felvette a versenyt a többiekkel.
2006-ban már erről szó sincs, ritkán képes kontrollálni a hangját, szinte azt várom, mikor fullad meg egy hosszabb rohangálás utáni ének-kísérlet során. Hangulat az van a koncerteken, populáris hangzás szintén, de talán nem véletlen, hogy a régi zenészek közül egyedül Henry Spinetti (a dobos) maradt meg mögötte. Pedig érdekes lenne, mit mond most Jim Cregan Katie-ről, de hát már ő sem gitározik a zenekarban. Talán az "első" Katie Meluát érdemes volt kísérnie, de egy "harminckettedik Madonna", vagy egy "tizennegyedik Britney Spears" mögött már nem szívesen játszana?
Azért néha még a koncerteken is megcsillan a régi Katie, amikor leül, így veszi a kezébe a gitárt, és így énekel - pontosabban úgy, ahogyan régen. Ilyenkor látszik, hogy még tudna, de talán úgy gondolják, ezzel csak szűkebb közönséghez szólna, ő pedig már európai sztár, de talán világsztár akar lenni - vagy Batt akarja ezt?
Egyébként Katie félig-meddig már elkészült az új lemezével, nyolc szám már kész, szeptemberre a többit is felveszik, remélhetőleg.
Addig is Hamburgban, július 7-én koncerttel harcol a globális felmelegedés ellen. :)