sensei47 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 26
Eldőlt a kérdés.

====================================

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa hétfőn elfogadta egy belső vizsgálat eredményét, amely szerint Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Az iraki háború egyik atyjának tekintett egykori védelmi miniszter-helyettest 2005-ben nevezte ki George Bush elnök a Világbank élére, az európai országok már akkor rosszallották a döntést. A Fehér Ház a néhány hete kipattant etikai botrány után is, szinte az utolsó pillanatig védte Wolfowitzot, aki mindvégig tagadta, hogy vétséget követett volna el. A banki alkalmazottak szövetsége és az európai országok azonban lemondását követelték azon az alapon, hogy viselkedésével aláásta a Világbank hitelét.

George Bush kelletlenül fogadta a lemondás hírét, mint mondta, szívesebben látta volna, ha Wolfowitz marad az elnök. Egyúttal közölte, hamarosan megnevezi az utódjelöltet - számolt be Tony Fratto fehér házi szóvivő.

A lemondást ismertető világbanki nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az igazgatótanács a botrány nyomán arra a következtetésre jutott: meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét. A testület pénteken tárgyal ez ügyben.

-Azt akarjuk, hogy az ügynek így vagy úgy, de vége legyen - mondta korábban egy meg nem nevezett, magas rangú kormányzati forrás, aki szerint a Fehér Ház csupán tudomásul veszi azt a tényt, hogy Wolfowitz támogatói egyre fogyatkoznak a Világbank igazgatótanácsában.
-Ha nem nyerhetsz, hát nem nyerhetsz - összegezte a fehér házi tisztségviselő.

Az akkor 61 éves Wolfowitz 2005. június 1-én váltotta fel a tisztségben James Wolfensohnt, akinek május végén járt le második ötéves mandátuma.

(mti)
Előzmény: sensei47 (25)