sjose Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1848
Mar 1937-ben sem ment konnyen a bajnoki rendszer atszervezese:

 

1937-es NS

Az NB letszamanak kerdeseben az NB meghallgatasa utan fog csak donteni az MLSZ tanacsa.

 

 

Az MLSZ tanacsa szombaton este roved lelegzetu ulest tartott. Amilyen rovid volt azonban a targyalas annyira fontosak voltak a hozott hatarozatok.

 

Az NB es az NBB jovo evi rendszererol targyalt a tanacs. A problema egyik fo pontja az

NB letszama volt. Tudvalevo dolog, hogy az MLSZ szabalyalkoto bizottsaga olyan javaslatot terjesztett a tanacs ele amely szerint az elkovetkezendo harom bajnoki ev alatt 14 rol 12-re szallt volna le az NB csapatainak szama.

 

Vaghy Kalman javaslatara melyet a videk neveben tett es amelyhez Lenart Erno a BLASZ neveben is hozzajarult , kimondta a tanacs hogy

 

Az NB letszamanak kerdeset egyenlore kikapcsolja a targyalasokbol es cask az NB bizottsaganak megkerdezese utan dont ebben a kerdesben.

 

Az NBB ugyeben a hivatalos javaslat ugy szolt hogy az elso evben tehat 1938 oszen csak ket egyenkint tizenharmas letszamu csoportbol alakult volna meg az NBB es csak fokozatosan emelkedett volna 14-14- re ez a letszam. Vaghy Kalman olyan modositast javasolt, hogy mar 1938 oszen ket 14-es letszamu csoportban kezdje el mukodeset az NBB. Pontosan ki is dolgozta javaslatat abban az iranyban, hogy milyen videki csapatok keruljenek fel az NBB-be. DDel es Nyugat 2-2 csapatot ad, Kozep, Eszak, Kelet es Delnyugat 1-1-t.

 

Ezek szerint tehat a 28 csapat a kovetkezo volna:

 

Az NB-bol kiesok: 3

II. Liga 2-10. helyezettje:9

A BLASZ 2-9. helyezettje: 8

Videki csapatok: 8

 

Lenart Erno ket 12-es csoportot tartott volna helyesebbnek. Felhivta az elnokseg figyelmet hogy az NBB felallitasaval kapcsolatos tobbi problemat is hozza meg a tanacs ele meg a teli ideny folyaman. Erre az utobbi figyelmeztetesre Kenyeres fotitkar nyomban kijeletette, hogy a vonatkozo javaslatokat meg januar masodik feleben beterjesztik a tanacs ele.

Czeisler Sandor (Eszak) ket 10-es csoport mellett tort landzsat. Ezek utan a tanacs egyhanulag elfogadta a hivatalos javaslatot  Vaghy modositasaval , azaz mar a rajtnal ket 14-es letszamu csoporttal kezdi meg a kuzdelmet az NBB.