Shopgirl23 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 675
Friss infók, árak Velencéből!

 

Szevasztok! Mivel sok hasznos infóhoz jutottunk végigolvasva a fórumot, gondoltam, hálából én is megosztom Veletek a tapasztalatokat. Használjátok egészséggel!

Május 10-13-ig voltunk Velencében. Kocsival mentünk végül, mert nem volt drágább, mint más, még parkolással sem (bár lehet, hogy fapadossal olcsóbb lett volna, csak egyrészt nem vagyunk elég előrelátóak, másrészt vesztettünk volna egy kevés időt, mert azt hiszem úgy voltak járatok, hogy csütörtök késő délután értünk volna, és vasárnap reggel indult volna vissza, és ez nekünk így kevés lett volna.) Bár sajnos csak késéssel tudtunk indulni, és csütörtök ön így is csak estefelé értünk oda, de a vasárnap még a miénk volt.

Szóval. Szállás: hostelworld-ön foglaltunk, Cannareggio hatodában, egy nagyon jutányos árú helyet, végül 3 éjszakára fejenként 100€-t fizettünk. Tök korrekt volt a csaj, mert annak ellenére, hogy különböző előzetes kavarások miatt már csak 4 ágyas szobát tudtunk foglalni, és a hostelworl is kiadta előre az árat, csak 3 főre szóló szállás díját kérte el. A szállás (http://www.hostelworld.com/availability.php/GuestHouseAlPortico-Venice-3168)nagyon jó helyen volt, a vasútállomás kb 10 perc lehetett gyalog, a Rialto mondjuk 20. Volt vaporettoállomás is a közelben, amit odafele jól megszívtunk, mert olyan gyorsjáratra száűlltunk, ami ott nem állt meg, visszafele meg a hazatartó turistákkal tömött járatra tudtunk felszállni, hát mennyei volt. :)Na mindegy, megérkeztünk, 4 órás késéssel ahhoz képest, amit megjelöltünk check-in időpontnak, de nem volt gáz.

Mi mindenképpen Velencében akartunk lakni, és minden előnyét ki is élveztük, mert még késő este is sokat mászkáltunk, meg napközben is haza tudtunk ugrani egy kis pihire. Semmiképpen ne lakjatok szigeten, vagy Mestrében! Szerintem. Az ingázás árával úgyis ugyanott vagy, mint egy olcsóbb szállással a városban.

A parkolás: eleinte úgy terveztük, hogy megállunk valahol Mestrében, aztán bemegyünk vonattal, de mire odaértünk, annyira tele volt a f.. ööö hócipőnk, hogy azzal is úgy voltunk, hogy mindegy. Tudtuk előre a Tronchetto árait, és úgy gondoltuk, hogy Mestréből is biztos lenne a vonatjegy 3-4€ fejenként, szóval ha ott is őrzött parkolóban hagytuk volna, valószínűleg nem nyerünk semmit. Szóval beálltunk a Tronchettóra, 72 óra lett volna 60 €, de mi külön őrzött, lezárt parkolórészbe tettük az autót, mert a sofőrünk féltette a járgányt, az még plusz 5 € volt naponta, szóval 75 €-t fizettünk. (Ha ilyen őrzött-zárt részbe akartok állni, el kell menni asszem az E szektorba, de mindenesetre a bejárattal szembeni átellenes végébe a földszinten, ott van.)

Röhögtünk később hazafelé, mert heteket gondolkoztunk a parkoláson, hogy hogy úszhatnánk meg a Tronchettónál olcsóbban, erre hazafelé Triesztben egy ültőhelyünkben elkajáltunk annyit, amennyiért 3 napig parkoltunk. Na mindegy.

Ja, az utat mi a Letenye-Zágráb-Ljubljana-Trieszt vonalon tettük meg 8 óra alatt Kökiről Tronchettóig. Valószínűleg jobb az a verzió, amiben több az autópálya, legközelebb nem arra mennék.

A közlekedés: srác1981-ékkal konzultálva (aki a való világban kedves barátom) mi is azt a verziót választottuk, hogy vettünk egy Venice Rolling Cardot 4 €-ért, és hozzá 18€-ért adták a 72 órás vaporettó-bérletet (29 éven aluliaknak.) Talán kétszer nézték meg, szóval valószínűleg simán lehet lógni, mert messziről látni, ha a beszállásnál ellenőrzés van. (A Venice rolling Card egyébként elvileg csomó kedvezményre jogosít, de mi sehol máshol nem tudtuk használni.) A vaporettoközlekedés egyébként nagyon jó, gyakran járnak, és jól átlátható a rendszer, ha egy kicsit figyel az ember. Mi sem szívtuk be többször, csak legelőször. A légyeg, hogy minden megállónál van több móló. A bejáratnál világosan ki van írva, hogy azon a mólón melyik járat áll meg, és milyen irányba megy. Minden járat megy egyébként mind a két irányba.

Mivel a Canal Grandén csak 3 híd van, közöttük is át lehet kelni, úgynevezett Traghettókkal. Nagyjából akkora csónak, mint egy gondola, csak ketten evezik, és viszik oda-vissza az embereket egész nap. 50 centesimóért!!! Mi sajnos nem próbáltuk ki végül, majd legközelebb. A traghetto-állomásokat is jelzi a térkép (mi 3 €-ért vettük az újságosnál), és jól ki is vannak táblázva. Nos elsőre ennyi, holnap folyt. köv. Kérdések is jöhetnek, megpróbálok válaszolni. Amiről mindenképpen mesélek még: vásárlás, árak (kaja, pia, kv, néhány múzeum, bélyeg, képeslap, szuvenír, cd), trükkök-tippek stb.

Üdv: shopgirl