Kell hozzá:
- 1 db nagymami féle lemez /pléh/ palacsintasütő,
- 1 tojás,
- 15 dkg finom liszt /BL 55/
- 1 bögre tej,
- 1 bögre szódavíz,
- 1 csipet só
Az új palacsintasütőt mosogatás-törölgetés után alaposan ki kell égetni először szárazon, majd olajjal, újból el kell mosogatni.
Ezután összeállítani a masszát:
Tálba tojást fölütni, villával elkeverni, fölönteni a tejjel, bele a lisztet, alaposan -csomómentesre elkeverni, csipet sózni, féldecinként hozzákeverni a szódavizet. Ha túl sűrű lenne, további szódavizzel hígítani, míg jól folyó-híg, de a merőkanalat bevonó palacsintatésztát kapunk.
Ekkor fölforrósítani a palacsintasütőt lángról nem levéve, az első alá evőkanálnyi olajat önteni, körbebillegtetve olajozni, egy merőkanálnyi tésztát beleönteni, gyorsan szétteríteni, hasonlóan az olajhoz. Megsütni egyok oldalát - a massza teljesen megalvad, és a szélén magától elereszti a sútőt. Ekkor alaposan megrázogatni, míg megmozdul, és megfordítani spatulával, vagy tompa, hosszú pengéjű késsel, és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütni. Utána legjobb a mikro rácsára borítani, hogy ne páljhon be.
Továbbiakban minden pali alá 1 kávéskanál olaj kell.
Lényeg, hogy a tésztát forró sütőbe öntsed! Legjobb folyamatosan a lángon tartani a sütőt, csak a kiborítás idejére levenni.
A teflonosban is hasonló, de az nem az igazi, abban nem lesz olyan likacsos, ropogós szélű.
Ha az olajat a masszába teszed, szintén nem olyan lesz, mint a nagyijé.
Megeshet, hogy az első leragad, sebaj. kavard el, és süsd smarnira.
Utána alaposan mosd el a sütőt, és ismételd meg az első sütést.
Gyakorlat teszi a mestert!
:o)
Jó palacsintázást!