stevie wonder Creative Commons License 2007.05.14 0 0 14518

végül "győzött az igazság", mert kiderült, hogy a világ legnagyobb olajtársaságának, az amerikai ExxonMobilnak a legjobbak a motorolajai, konkrétan: a személygépkocsikba a Mobil1, a motorkerékpárokba pedig az Esso

 

Azert nagyon erdekelne, milyen szempontok alapjan jutottal erre a kovetkeztetesre :-)

 

az általam vitt és az általuk beleönteni akart motorolajok flakonjain használt jelöléseket vessék össze 

 

Igazabol a jelolesek tekinteteben nincs nagy verseny az olajgyarak kozott. A legfontosabb az adott motorhoz valo minosites meglete, ez igen-nem valasztas.

 

Ezutan ott az ACEA minosites, ami tobbnyire szinten igen-nem kerdes, hiszen a motorokhoz altalaban pontosan eloirjak, milyen ACEA minositesu olajra van szukseg, es a "nagyobb" szam nem feltetlenul "jobb", inkabb "mas".

 

Egyedul az API minositesben lehet kulonbseg, de a csucskategorias olajok kozott gyakorlatilag abban sincs: az SM szintet kevesen tudjak, de az SL-szintet meg mindenki.

 

Nem így van ez például a Castrol esetében, amelynél a márkaszervízek brutál nagy hasznot tudnak elérni nagy tételben való vásárlás esetén.

 

Ebbol azonban nem az kovetkezik, hogy a Castrol olajok muszakilag gyengebbek, hanem csak az, hogy a sales csapatuk mas strategiat talalt ki :-)

 

(Lasd "kis forgalom - magas arres", vagy "nagy forgalom - alacsony arres".)

Előzmény: Lézervédelem (14515)