feketemadár Creative Commons License 2007.05.12 0 0 4608
Na a bankrbalásról kicsit bővebben.
Az egész elbaxás ott kezdődik, ahogy a mai bankbiztonság fel van építve a legtöbb helyen. Teljesen egyetértek Magyar György ügyvéddel, aki Mór óta (ha jól emlékszem) ennek az ügynek az élharcosa. Én magam is megfoglamaztam már erős kritikákat a bankok szemléletével szemben. Néhány milliót kellene külteiük abból a milliárdokból, amit évente felcsippentenek, de inkább meg....nák a nőnemű felmenőjüket...
Egyszerűen két őr kell. Egy hátra a pénzszállítók fogadásához egy pedig előre egy golyóálló, sötétített üveges helyiségbe, ahonnan figyelemmel kíséréi a bank ügyfélterét. Fegyver sem kell neki. Egyszerűen leadja a csendes riasztást a rendőrség felé, kezeli a képrögzítő technikát, és nyom egy gombot amikor egy zsiliprendszer szerű ajtón ki akar menni a rabló. Tehát mi kell ? Egy helyiség, golyóálló üveg, zsilip. A többi már szinte adott.
Szóval a konkrét esethez visszatérve. Megérkeztek a riasztott rendőrök és bementek a bankba. Ezután túszhelyzet alakult ki. A rabló ezt előre nem tervezte, rögtönzött ezért is volt, hogy több túsz elhagyta a helyiséget.
Akik maradtak azoknak egy része be volt zárva egy helyiségbe, egy másik részük a rablóval volt.
Az akció azért sikeres, mert a túszejtőn kívül nem halt meg senki.
Bizony, bizony. Mellkasi lövésekkel, akár többel is, képes az ember további támadásra. Főleg ha valamilyen ajzószer, alkohol még tompítja a fájdalom érzetet. Mert a mellkasi lövésnél hacsak nem ér mozgató idegkötegeket is, gericnoszlopot, akkor a halál csak percekkel később következik be.
Néhány éve volt, hogy egy fickót szíven (!!!) lőttek a várban (?) egy vita hevében, ő még beült a mercijébe, áthajtott a hídon és utána állt meg mert meghalt. Mondom szívlövése volt !
Évente értékelik a rendőrségen a fegyverhasználatokat. Több olyan eset van ezekben, amikor egy emberre több lövést adtak le és az tovább támadott vagy éppen menekült.
Bénítónak általában a fej (kisagy) és a gerincoszlop felső harmadának találata tekintehtő.
Akkor amikor a túszejőt a bekapott találatok után még tovább "harcolt" már csak a többlövéses "megsemmisítő" tűz jöhetett szóba, mivel a test egyébként is mozgásban van ilyenkor és a találatok nem miliméter pontosak, ezért a gyors egymás után leadott lövések összeadódó lökő és sokkoló hatását használják ki arra, hogy teljesen leállítsák az illetőt.
Sokkal inkább érdekes azon elgondolkodni, hogy miért használnak nálunk teljes köpenyes, míg más országokban expanzív lövedékeket ilyen esetekben ? Az nem nagyon okoz kárt másban, mert nemigen megy át a testen. Mondjuk probléma lehet, ha vétlent talál már elsőre, mert akkor annak nem túl sok esélye van.
Előzmény: MrJones (4575)