leraa
2007.05.12
|
|
0 0
5883
|
Nem vagyok egy nagy sajtkészítő, mert tavaly még csak egyet-egyet volt lehetőségem csinálni. Most egyelőre csak napi 2 literrel tudok gazdálkodni. Innen mazsoláztam a receptek közül, régi hozzászólásokból. Tehát a sajtot négy fejésből (4l) csinálom, a reggeli friss fejés a 4. Ezt felmelegítem lassan 38C-ra (+/- 2 fok, nem mindig sikerül eltalálnom) beleteszek pici sajtkultúrát, 15perc múlva az oltót (4l-be 2ml-t) és 55 perc alatt alszik meg "mályas" állagúra, letakarva. Akkor alámelegítek, 40C fölé nem engedem melegedni, és közben elkezdem vagdalni. Kb 10-15 percen keresztül vagdalom, várok, vagdalom várok. Hagyományos szűrővel kiszedem az alvadékot egy tálba, megfűszerezem. Fél ek. só, és ránézésre a többi: fokhagyma, kömény, petrezselyem, ... fantáziára van bízva, vegátánál természetesen nem teszek bele sót. Ha óvatosan átkevertem, beleteszem a formába. Belegyömöszkölöm érzéssel, aztán kis idő elteltével megfordítom. Így forgatom estig, egész estére (én a mélyhűtő tetején) hagyom állni. Reggel 10%-os sóoldatba teszem 3 órarára, leitatom róla a nedvességet és utána be a hűtőbe. Igazából nem így kéne csinálni ezt a tárolás dolgot, mert hűvös helyen érlelni kéne 3-4 napot, de erre nemnagyon van lehetőségem. |
Előzmény: Lacibács (5881)
|
|