negyesi_pal Creative Commons License 2007.05.12 0 0 422
Nemrég a Budapest Anno topic-ba írtam be az alábbiakat:
Haltenberger Samu- taxi témakörről kicsit csapongva, részben offtopik, de azért elmesélem :)

Haltenberger Samu a Szürketaxi vezetője volt, s az ő kortársa, s hozzá hasonlóan jelentős személyiség volt Sissovics József, aki a harmincas években a Kéktaxit vezette.

Az ötvenes években Sissovics József és az Autó egykori szerkesztője, Illés István lettek a Közlekedési Múzeum gépjárműközlekedési gyűjteményének gondozói:

http://www.autostilus.hu/?r=6049

Kevésbé ismert tény, de a Sissovics-Illés páros múzeumi munkájuk keretében összeállítottak egy 759 (!!!!) oldalas gépiratot, a hazai gépjárműközlekedés történetéről. Mivel a két nyugdíjas úr hivatalosan az ATUKI (ma KTI) kötelékében dolgozott, ezért a kézirat eredeti példányát a KTI Könyvtárában helyezték el, ahonnan azt a kilencvenes évek elején kiselejtezték. Egy példány mégis fennmaradt: az MTA kézirattárában, amely minden hibájával együtt a mai napig az egyetlen teljeskörű munka a hazai közúti gépjárműközlekedés történetével kapcsolatban

A kézirat megtekinthető:
- az MTA kézirattárában
- nálam :)

A kéziratot elkezdtük begépelni, de olyan 300 oldal után kifulladt a lendület. A Budapest Anno-s írás hatására jelentkezett 1-2 önkéntes, aki folytatja a munkát, de várunk még lelkes gépíró-jelölteket :)


Üdv
P