feketemadár Creative Commons License 2007.05.10 0 0 4501
Na, most kicsi fejsímmogatás a kis okos buksidra :))))
Szóval... nagyon sok okos, jóképességű fiatal (és idősebb) civil van. Okosan, logikusan tudnak gondolkodni és akár ez olyan képességekre is vonatkozhatnak, melyek az illető egyént stratégiai döntések meghozására teszik képessé. Ne feledjük a civil, gazdasági életben olyan horderejű stratégiai döntéseket kell meghozni, melyek jelentős kihatással vannak akár emberek ezreire. Azok az emberek, akiknek jó kombinációs készségük, széles spektrumú ismeretük van... észlelhetnek bizonyos hibákat, hiányosságokat egy rendőri műveletben, stratégiai döntésben. De azt kell, hogy mondjam akár egy laikusnak is feltűnhet a "rendetlenség". Ez viszont szinte kizárólag az eredményre vonatkozik. Tehát a "termék" vizsgálata eredményezi a tökéletlenség megállípítását. Erre majdnem mindenki képes. Okosabbak kérédseket is meg tudnak fogalmazni a dolgokkal kapcsolatban, és még okosabbak, rétermettebbek...megoldaási javaslatokat is tesznek.
De.... higgye el mindenki, belülről ez kicsit más.
Mondok néhány alapvető dolgot, -ami kapásból most eszembe jut- hogy egy rendőrségi művelethez stratégiát dolgozzon ki valaki:
- a feladat ismerete
- a feladat végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok ismerete
- a végrehajtásra parancs adási befolyással bíró személyek elképzelésének ismerete
- a rendelezésre álló személyi és tárgyi feltételek ismerete (az egységek
felkészültségétől kezdve a technikai lehetőségek ismeretéig)
- a művelettel érintett terület ismerete (szűkebb és tágabb)
- megfelelő operítív információk rendelkezésre állása azzal az eseménnyel kapcsolatban melyre a stratégia megfogalmazásra kerül
- a várható reakciók számba vétele az intézkedéssel érintett személyek, környezetük, a médiára és a társadalomra is vetítve

Ez egy hevenyészett felsorolás, mely természetesen nem teljes és mindegyik ponthoz még tucatnyi alpontot lehetne illeszteni.
És ez csak az általános rész. Ezt követően részletesen tervezni kell néhány további dolgot (pl. logisztika, felkészítés...)

Mondjuk mindez megvan, akkor jön a végrehajtás, amikor kiderül, hogy jónéhány tervszerinti elem módosításra szorul, mert a körülmények változtak, az információk bővültek, az erők eszközök igénybevételekor kiderült, hogy a korábbi adatok nem voltak helyesek, változott a környezet az emberek...

Kérdésem: egy egy rendőri művelettel kapcsolatban rendelkeznek-e az itt kritikákat és megoldási verziókat megfogalmazók a fenti információkkal ????
Furcsának tartanám ha igen. Ehhez képest a végeredményt megismerve megfogalmazzák a saját verzióikat, rámutatnak a hibákra, melyek esetleg nem is hibák...

Nos ezt hasonlítottam szimbolikusan a foci drukkerek magatartásához. Látják a meccset, látják, hogy kikapott a csapat és szidják a játékosokat és az edzőt. Mert nekik megvolt a "nyertes stratégiájuk". Jobb, mint amit a csapatot az ellenfelet és a pályát ismerő szakemberek összességének volt :))) Tudták, hogy nem úgy, hanem emígy kellett volna tenni.

Egy kis pszichológia. Az ember, természeténél fogva általában a győztesekhez szeret tartozni. Az ember tud önmagának azzal is örömet, pozitív érzést okozni, ha mások hibáit kritizálják és felállítanak egy saját verziót, ami jobb, mint a vesztes verzió volt. Ezzel fölé helyezik magukat a szerintük rosszabb verziót kidolgozóknak és végrehajtókank, ergo ők jobbak, alkalmasabbak, okosabbak. Ez kell a pozitív énképükhöz és főleg a versengőknek.
Előzmény: MrJones (4480)