molnarzsoltattila Creative Commons License 2007.05.07 0 0 227

Lehet, hogy nem igazán itt a helye, de talán ettől kicsit felleldül ez a topic:

 

Dönci Project
Dixi

"Gémes János, vagy „Dixi”(ahogy mindenki nevezte), a hatvanas években lett Budapest szerte ismert, „kultikus” figura. Experimentális költő, non-stop performer, aki haláláig, 2002.-ig volt különleges szereplője a budapesti szórakozóhelyeken lezajló szokásos esti cselekményeknek. Szabad volt akkor, amikor mindenki rabnak érezte magát. Extatikus, szürreális, nyelven repítette verseit a szélbe. A beszéd az esztétika és a szellem kifejeződése lett, a nyelvet arra használta valaki, amire való. Mámorban, extázisban szavalta különös szövegeit. Látnok, jós és sámán volt. Valami vezérféle, huszadik századi Szókratész, kicsit olyan, mint egy vándorprédikátor, akit követnek a tanítványai.
Dixi életének utolsó esztendejében Dönci (Dénes József) elhatározta, hogy a rendelkezésére álló szerény technikai lehetőségek mellett megpróbál valamit ennek a különös lénynek hatalmas élményanyagából megmenteni. Kettejük közös munkájának eredménye lett egy négysávos kazettás magnóra készült demo, amelyről Dixi énekhangját sikerült elkülönített sávon megőrizni. A zenét stúdióban, már jó körülmények között rögzítettük. Azoknál a szerzeményeknél, ahol Dixi énekhangja nem állt rendelkezésre, Dönci vendégénekeseket hívott.
A zenészeket is ő válogatta össze.
A sokszínű társaság, a zenészek különböző háttere tenné érzékelhetővé azt a hosszú időszakot, ami alatt Dixi tevékenykedett.
Somló Tamás, Cseh Tamás a hatvanas évek végét, a hetvenes éveket hozzák a képbe, Víg Mihály, Ogi és Dönci a nyolcvanas éveket, végül itt vannak a fiatalok, Frenk, Laca, Szűcs Krisztián, Szekeres András, akik Dixi utolsó fellépéseinek voltak tanúi.
Dixinek állít emléket ez a tizenhárom dal, akiről immár elmondható, hogy különleges sors méretett rá, és az úton, mely csak az övé volt, végigment olyan következetességgel, mint a bölcsek, a szentek, a bolondok és a bűnözők. Emléket hagyott, mintha csak ennyi lett volna szándéka. Meghökkenünk, hosszan elgondolkodunk, ha ritka, furcsa lényét felidézzük. Mondd valamit, de a jelentést, a kulcsot már egyedül kell megtalálnunk."
- Víg Mihály


A lemezen közreműködik:

Somló Tamás- ének
Cseh Tamás- ének
Víg Mihály (Balaton) - ének,gitár
Frenk (Hiperkarma)- ének, dob
Lívius (Quimby) - ének, ütős hangszerek
Szekeres András (Junkies) - ének Peter Ogi - billenytűk
Szűcs Krisztián (HS7) - ének
Dönci (Balaton) - gitár
Varga Laca (Hiperkarma) - bass
Fekete Jenő (Muddy Shoes) - gitár
Folk Iván - gitár
Kamondy Ágnes - ének
Kováts Adél - hegedű
Ágoston Béla - szájdoromb
Dixi

Dixi. Ki ne ismerte volna ezt a nevet, ki ne találkozott volna vele, a flaszterköltővel, aki az új évezred elejéig valaha is ellátogatott a budapesti éjszaka frekventált szórakozóhelyeire.

És bár Dixi már elment, de itt hagyta barátait, műveit, és hangját, amelyekből Dönci (Balaton) és az általa felkért zenészek egy keresztmetszetes, de maradandó, önálló alkotást hoztak létre.

Dixi info:
http://www.artpool.hu/ketseg/dixi/party.html

 

És az album:

 

Dönci - Dixi projekt

 

1. Titok nélküli ember
2. Horizont
3. Angyali kórus
4. Gizeh
5. Idézetek
6. Műpillás kémnő
7. Ó drágám
8. Otthon
9. Telefon-dialóg
10. Vagy-vagy
11. Ó Kastélyok
12. Fausti pillanat
13. Vénuszhaláltánc

http://rapidshare.com/files/29652327/dixi.rar.html

 

(Forrás: mp3portal, Atomanti)

 

Jöhetnek a vélemények: mzsa