Gróf Úr Creative Commons License 2007.05.06 0 0 736
Elszabadultak az érzelmek :-)

Nézzünk néhány tényt, higgadtan. Az összes túsz-szitu kulcsa, h az elkövető nem mehet el a pénzzel, mert még divattá válik a tússzedés, tehát a semlegesítésére törekedni kell. Semlegesítés alatt a két karatefogásos elkábulástól a szitává lövésig terjedő hatást értjük. Az elsődleges szempont a túszok élete, a másodlagos az elkövető semlegesítése. Eddig egyetértünk?

Cipo verziója szerint (mert hiába mond mást, van neki ;-)) a rendőrök ölni mentek be.
Mások szerint virágot vittek és bonbont, de valahogy eldurvultak a dolgok.

Mivel nem vagyunk gondolatolvasók és nagy-nagy szerencsénkre nem tartózkodtunk a helyszínen, így nem tudjuk, melyik állítás vagy a kettő közötti melyik árnyalat a valóság. A hivatalos jelentést meg ugye senki nem fogja készpénznek venni, hiszen ez Magyarisztán :-)

A tények alapján egy dolog valószínűnek látszik: a rendőrök mindenképpen hibáztak, ha a nem megfelelő lőszert tárazva áthatoló lövéssel megsebesítettek egy túszt.
Amennyiben a túszejtő túsz vagy rendőr felé fordította a fegyvert megáll a jogos védelem helyzete, tehát a célzott lövés leadása jogszerű volt.

További találgatások:
Valószínűsíthető, h a rendőrök nem megölni, csak megsebesíteni akarták, erre ment ki az első két lövés (jó eséllyel végtagra, nevezetesen kézre vagy vállra), de ez nem volt megfelelő hatásfokú, innentől viszont nincs bocsánat, az akciót be kell fejezni. Ez ellentmondani látszik cipo prekoncepciójának, miszerint a parancs a "bemenni, megölni!" volt, mivel ez esetben az agytörzsön áthatoló lövés lett volna az első, mivel ez az egyetlen biztosítéka a semlegesítésnek.