feketemadár Creative Commons License 2007.05.05 0 0 4314
Miért akar valaki rendőr lenni ? Felsorolok néhány okot amivel én találkoztam (bevallva vagy bevallatlanul) a sorrend nem jelent semmit:

1./ Küldetéstudat.
a.) feltétel nélküli, magáért a jó cselekedetért (teljesen belső késztetés)
b.) a másoktól kapott pozitív visszejelzésért (kissé nárcisztikus alkatúak)
2./ A hős szerepéért. (amennyire csak lehet azokat a lehetőségeket használja ki, melyekben a hőst játszhatja)
3./ A hatalomért
a.) a legális erő alkalmazhatósága, a törvényes kereteken belül (uralkodó típus)
b.) mindennemű erő, erőszak szeretete, akár legális akár nem az (általában azok, akik önmaguktól nem tudják kivívni ezt a hatalmat, tiszteletet, de egy katonai szervezet tagjaként úgy gondolják ki tudják ezt kényszeríteni, általában nagyon hamar bajba kerülnek)
4./ A fegyverek és minden olyan "kütyü" irátni rajongás miatt, ami a rendvédelemmel összefügg és amihez legálisan hozzájuthat ha rendőr.(fegyverek, kényszerítő eszközök... sokukból spec. kiképzettségű rendőr lesz)
5./ A pénzért és egyéb járandóságokért
a.) aki tisztában van mindenfajta járandósággal, amit a rendőrségen kaphat és ezzel megelégszik, jónak ítéli meg a lehetőségeket a korábbi életéhez viszonyítottan
b.) aki azt gondolja, hogy kevés munkával sok pénzhez fog jutni (téved és általában nagyon hamar el is megy)
6./ A korrupció lehetőségéért
a.) önálló döntés alapján az ismerősöktől, haveroktól szerzett infókra építve(eleve tudja, hogy mivel fog visszaélni, pár évre tervez és minél nagyobb haszonra törekszik és eleve olyan beosztásra hajt, ahol ezt meg tudja valósítani)
b.) beépíti a szervezett alvilág (akár nagyon profi rendőr is lehet, hosszű távra tervez és hideg fejjel gondolkodik)

Van még ezeknek a variációi és persze a felsorolás nem teljes. De egyet leszögezek. Az emberek általában már akkor lépnek be a testületbe, amikor a legfontosabb fejlődési szakaszuk, a szocializálódás alapvető időszaka lezárult. Tehát leginkább a civil életből a családból hozzák a viselkedési nomráikat, a személyiségük alapvetően már nem változtatható meg. A rendőrségen őket érő hatások bizonyos tulajdonságaikat felerősíthetik vagy elnyomhatják. Ha jól szocializálódtak, jó családban nőttek fel, jó környezetben éltek, jó iskolai közösségben tanultak.... akkor a társadalmi normáknak megfelelőbb rendőrré válhatnak, ha pedig nem így volt, akkor előjöhetnek a devianciák.
Előzmény: Törölt nick (4303)