hotorpe Creative Commons License 2007.05.05 0 0 1443
na, ezt jól csinálták
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=131151
Szombaton reggel újratemették Kádár János hamvait
2007. május 05. 07:47
Szombaton kora reggel újratemették Kádár János földi hamvait, a Fiumei úti sírkertben. A kegyeleti szertartáson Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese mondott rövid beszédet. Az elhunyt földi maradványainak, szűk körű, méltóságteljes újratemetését erkölcsi, kegyeleti és jogszabályi okok indokolták, értesült a STOP.

A szükséges engedélyek birtokában és a hatályos szabályzók szem előtt tartásával született döntés, a néhány napja brutális módon megrongált és kifosztott sírhely helyreállításáról és Kádár János porhüvelyének további, remélhetőleg ténylegesen örök nyugalomba helyezéséről. Azt is megtudtuk, a főváros vezetése erkölcsi okokból kifplyólag sem akarta tovább halasztani az elhunyt államférfi újratemetését, mondván: a feldúlt sír a kegyeleti jogok, alapvető emberi normák sárba tiprásának mementója.

Hagyó Miklós, a Fővárosi Temetkezési Intézetet arra utasította, hogy állítsák helyre a sírhelyet,melybe az elmúlt percekben helyezték el Kádár János koporsóját. A szűk körű szertartáson, Hagyó Miklós tettei meg azt a kötelezettséget, mely hasonló helyzetben az elhunyt hozzátartozóira hárul.

Megtudtuk, Kádár János földi maradványait tegnap délután adta át a rendőrség a Budapesti Temetkezési Intézetnek. A temetést az illetékesek "sír-helyreállításnak" minősítenek.

Hagyó Miklós tudatta, politikailag nem indokolható a borzalmas sírrongálás, melynek szomorú mementóját minél hamarabb helyre kellett állítani. Leszögezte, ha ezt nem tették volna meg, azzal a kegyeletsértést folytatták volna, hiszen egy elhunyt ember földi maardványai és végső nyughelye nem lehet tárva nyitva heteken keresztül a nyilvánosság előtt.

Hozzátette a Budapesti Temetkezési Intézetet arra szólította fel, hogy rövid időn belül dolgozza ki a Fiumei úti temető új őrzés-védelmét.

A sír helyreállítási költsége a 60 ezer forint értékű szemfödelekkel együtt nem érte el a néhány százezer forintos mértéket, mivel a temetkezési intézet saját sírkőüzemében végezték el a felújítást.

Szerző: npz

STOP