stevie wonder Creative Commons License 2007.05.04 0 0 14316

feri,

 

mar megint bal labbal keltel fel? :-)

 

Mivel ma szabadnapom van, ujra vegigolvastam a marciusi MoS2 vitat.

 

Muszaki kerdesekrol keves szo esett, inkabb kozgazdasagiakrol. Egyik oldal sem gyozte meg a masikat, de talan a semleges, es nyitott fulu erdeklodo maganak le tudott szu"rni valamifele tanulsagot. "Ostoba gunyolodast" nem olvastam, es senki nem idiotazott le senkit, a sorok kozott sem. Talan egy masik topikban lehetett, errefele sokkal higgadtabb emberek jarnak :-)

 

A konkret adalekanyaggal kapcsolatban az hangzott el, hogy a MoS2 egy vegyi anyag, illetve hogy a motorolajok rengeteg mas vegyi anyagot tartalmaznak, mint adalekanyagok. Nem a vitaban hangzott el, de tudjuk, hogy egy korszeru motorolajnak csak a 30-40 szazaleka az alapolaj, a tobbi az adalek.

 

A vegyeszek tudjak, hogy egy bonyolult, tobb alkotoelembol allo elegy kemiai egyensulya gyakran igen kritikus, es nem feltetlenul viseli el, hogy ujabb, tovabbi adalekanyagokat toltsunk hozzajuk.

 

A MoS2 egy az adalekanyagok hosszu sorabol, amit egyes gyartok -- marketing celokbol -- nevesitenek, kiemelnek. Valojaban nem tudhatjuk, mas olajgyartok nem hasznaljak-e maguktol is (kulon kiemeles nelkul, hiszen teszem azt a habosodoasgatlo adalekukat sem ismerjuk nev szerint), illetve nem hasznalnak-e egy masik, eppen ugyanilyen (vagy jobb) hatasu adalekanyagot az olajukban.

 

Sajnos kevesen ferunk hozza az olajok pontos dokumentaciojahoz, akik pedig hozzafernek, azok nemigen publikalhatjak egy nyilvanos forumon -- a Coca-Cola receptjet sem talalod meg a neten.

 

Azert en azt remelem, hogy ez az erv is megfelel az "észérv" definiciojanak.

 

 

 

 

Előzmény: feri2360 (14307)