BennyRay2 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 9537

Pontatlan volt a megfogalmazás.

Igazából a közös SLCC projektből indult az egész, ahogy írtam is számomra nem tökéletes az Általad ajánlott forma, ezt kezdtem el nézegetni. Hamar rá kellett jönnöm, hogy azon a "félmarkolat" jellegű formán nem tudok érdemben változtatni (lehet, hogy MS és DD több tervezői tapasztalattal rendelkezik, mint én:-D ), ezért elkezdtem növelni a markolatot. Viszont a Kis Falbontó markolata alig hosszabb a fogásjavított SLCC-k markolatánál, de sokkal jobb a fogása, mint az SLCC-nek, így gyakorlatilag elvetettem az SLCC markolatot. De mivel állandóan izgatja a fantáziámat egy 10-12 cm pengehossz környéki városi kés (hisz az perzsa SLCC is az lett volna), elkeztem ahhoz markolatformát keresni. Közben lehetőség adódóott Tantó RCC-jének a megtapizására, aminek markolatában volt néhány igen figyelemre méltó elem, vagyis a hátsó ferde levágás ívre cserélése és az alsó, 3 ujjat támasztó rész szintén íves kialakítása. A hátsó íves kialakítás ugyanúgy betámasztja a markolatot a tenyérbe szúrásnál, mint az előző forma ferde lecsapása, viszont kiküszöböli annak azt a hibáját, hogy pl.: faragásnál útban van. Természetesen ennek is "ára" van, mégpedig az, hogy a markolat 1-2 cm-rel hosszabb lesz, mint a Kis Falbontóé.

 

Összefoglalva: 80,000 mm-es pengéhez még mindig  nagyon jó választásnak tartom a minimális méretű CPS/Kis Falbontó markolatformát városi SD/EDC késnek. Viszont egy nagyobb késen, amin már elfér egy kicsit nagyobb markolat, érdemes kiküszöbölni annak a minimális hosszra törekvés miatti kompromisszum által behozott gyenge pontját (a felső hátsó "hot spot"-ot).

 

Ezért írtam az elején, hogy pontatlan a megfogalmazás, igazából nem Kis Falbontó 2.0-nak kellett volna nevezni a projektet, hanem Falbontó 1.0-nak.

Előzmény: Kilden (9534)