waxxablaze Creative Commons License 2007.05.03 0 0 741

van tovább

terra

  Válasz | 2007. május 03. 11:26 | Sorszám: 251

A lényeget, azonban ne felejtsd el: sem Bush, sem Blair nem a hazugság tényébe bukik bele, hanem jóval később annak hosszabb távú következményeibe, amikor azok már elérték azt a mértéket, amit nem lehet tovább szépítgetni. Ez nagyon nagy különbség.

Ennek alapja egy pszichológiai jelenség, amit nagyon lényegretörően jelenít meg a közismert Pomádé király új ruhája c. mese, amiben senki nem meri kimondani, hogy a király meztelen, de kissé vulgárisan említhetném azt a találó mondást is, hogy egymillió légy nem hazudhat.

A hazugságra épülő politikai valóságshow-k sikere azon múlik, hogy sikerül-e elérni egy kritikus tömeget, amikor a hazugságot igazságnak elfogadók száma lényegesen meghaladja az igazságot vallók és/vagy a hazugságot hazugságnak azonosítók számát. Ha ez bekövetkezik, akkor a kritikus tömeg hallgatásra készteti, elbizonytalanítja, sőt hosszabb távon folyamatosan maga mellé állítja a kételkedőket és ha ez a folyamat kiteljesedik, akkor az igazság mellett kitartók és a hazugságot támadók lesznek a többség számára az ellenségek. Az összes totalitárius (náci, bolsevik stb.) hatalom ezen alapul. Persze hosszabb távon ezek a rendszerek, szemfényvesztő politikusok bukásra vannak ítélve, de nagy kérdés, hogy ez mikor következik be és addig mennyi kárt okoznak?

A bolsevikok sok évtizedig uralkodtak Európa és Ázsia jelentős részén és a sok eltitkolt hazugság egy része még mindig hétpecsétes titok , a nácik is több, mint tíz évig voltak hatalmon Németországban és közben csináltak egy világégést.

(Ha már említeted az EU-ban készülő "lex Gyurcsányt", érdemes elgondolkodni azon is, hogy véletlen-e, hogy pont most történt ez a nagy port felverő eset Kádár sírjával, ami minden más hírt elhomályosít? Egyébként tegnap történt az is, hogy a Fidesz feljelentést tett a kormányzati negyeddel kapcsolatos visszaélések miatt, de ugyebár most erről sem sokat hallunk.)

Előzmény: Norboy (725)