djsms Creative Commons License 2007.04.22 0 0 175
Ejha látom a kikerülés-előzés kérdése sokak számára nem teljesen egyértelmű!
Nos kikerülni csak olyan járművet lehet, amelyik megállt vagy várakozik. Megállni illetve várakozni pedig csak ott szabad, ahol ez nem tilos. Forgalmi sávon belül pl piros lámpánál lévő járművet a forgalomban résztvevőnek KELL tekinteni, mivel ott megállni tilos. (Kivéve, ha ezt tábla külön megengedi) Aki meg a forgalomban részt vesz az se nem megállt se nem várakozik, szvsz nem lehet kikerülni sem, csak megelőzni. Akkor is, ha forgalmi okokból nem halad (vagyis egyhelyben áll)
Tehát a forgalmi okokból nem haladó jármű nem áll és nem várakozik, vagyis kizárólag előzni lehet. Forgalmi sávon belül autót pedig tilos megelőzni (segéd)motorkerékpárral még akkor is, ha lenne elég hely. Fordítva, ha van elég hely, meg szabad előzni az egy nyomon haladó járművet.
Vagyis ha lámpánál a motoros sávon belül megelőzi (és nem kikerüli!) a sort akkor szabálytalan volt. Meg élelmes és gyors ;)

Na most a topiknyitó által felvetett visszaelőzéshez érdemes megnézni az előzés szabályait is.
Ugyebár több feltételnek kell teljesülnie, hogy lehessen előzni.
Az egyik legfontosabb, hogy tilos zavarni! Na most ha visszaelőzöd a robist, behúzod elé a kormányt és egyből rálépsz a fékre az már nem jó, mert minimum zavartad az illetőt. Ugyanakkor előzni csak a megengedett sebességhatárokon belül szabad. Ha a robis 40-el halad 50-es táblánál kizárólag akkor előzheted meg, ha az előzés teljes időtartama alatt senkit sem zavarsz. Ez pedig csúcsforgalomban gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ergo 99%-ban nem előzhetnéd meg a robist.

Szóval akárhogy is nézzük ez az oda-vissza előzgetés mindkét fél részéről szabálysértések árán lehetséges csak, vagyis egyik fél se csak áldozat vagy elkövető.

Ami meg a bunkókat illeti sajnos mindenütt jelen vannak. Robogón, motoron, autóban, teherautóban stb... A döntések meghozásakor MINDIG tekintettel kell lenni a kisebb, sérülékenyebb közlekedő partnerre. Vagyis még ha a másik hülye is akkor is TILOS veszélyeztetni stb. Anyázni szabad ;)