annie99 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 2051

"Csak hát a harcias komancsok kiszorították onnan őket."

 

Ez jó végszó ahhoz, hogy egy kicsit védelmembe vegyem a komancsokat. Azt hiszem, soha nem olvastam még jót róluk népszerűbb irományokban. Legalábbis nem emlékszem. Valamikor régen véreskezű és veszélyes csoportjaik rettegésben tartották környezetüket, aztán a filmipar és a közvélemény a primitív, állati lelkű gyilkosok szerepébe rögzítette őket, és ott vannak ma is. (Valamennyire az apacsok is osztoznak sorsukban, de nem teljesen. Köztük vannak valós és kitalált szereplők, akiket azért a szívükbe zárt a világ, vagy egy része:) A komancsok az emberiség szemeteként vannak számontartva ma is. Pedig már a negyvenes évekből is találtam cikket, melyben a Holland Református Egyház beszámol a komancsok (és az apacsok) közt végzett misszióról, és meleg hangon méltatja őket, együttműködésüket és lelkületüket. Azt persze nem állítom, hogy földreszállt angyalok voltak, de akik emberként közelítettek hozzájuk, azok embereket találtak magukkal szemben. És ez még sajnos ma sem természetes hozzáállás.

Beszúrok egy részletet ide, és hozzáteszem, hogy ezeknek a gyülekezeteknek az utódai ma is működnek az Amerikai Református Egyház keretein belül. De ha a peyotizmust nézzük, a gyilkosságoktól és egyéb hasonlóktól való elfordulás, az emberek szeretete ott is alapvető elem. Néhány évvel ezelőtti komancs újságban keresztény dalokat találtam komancs nyelven és fordításban. Ha a western műfaja olyan erővel bír, hogy ez a nép azóta sem tud kijönni a "ketrecből", az szerintem nagyon szomorú.

Szóval az idézet:

 

"Among the outstanding Comanche Church leaders have been Nahwats, Ottipoby, Chahtinneyackque, Perconnic, Howard Whitewolf, Karty (Buffalo), Chatasy, Tahmaka, Fred and Leslie Ticeahkie. Many women have done outstanding work in the church. As interpreters Walter Komah, Howard Whitewolf, Fred Ticeahkie, and Maude Chaat have been prominent.

In the Apache Church Naiche, Noche, Chatto, Jason Betzinez, Benedict Jozhe, James Kawaykla, Sam Hoazoas, Quineh, Carlos Keanie, and John Loco have been prominent. Much of the interpreting has been done by James Kawaykla and Mrs. Amy Imach (daughter of George Wrattan). Many women could be named as earnest Church workers.

All honor to the Comanches and Apaches in the great progress they have made, in many directions! Few tribes in the United States have gone forward more rapidly than these. And this progress is not alone in material, but also in spiritual matters."

(Chronicles of Oklahoma 1940.)

 

Előzmény: Galgadio (2041)