KovA Creative Commons License 2007.04.21 0 0 64
"Mert én az utóbbira voksolok."

Természetesen én is :-)

"Aki viszont olyan sötét, hogy ezzel magán kivűl másokat is veszélyeztet, meg kellene végre büntetni."
Ezzel is egyetértek elvben - feltéve, ha ésszerű és elfogadható módon van definiálva, hogy az mit jelent. Pl. láthatóságot megkövetelni 200 méterről elfogadható, ám ha konkrétan mellényt irnak elő az nem.

"Azt viszont tapasztalatbol mondom, hogy van megbízható, jóminőségü termék is a piacon."

Lehet. Én is megoldottam valahogy a kérdést, hátul utánvilágítós LEDlámpám van 2 db, elöl meg halogén izzó. Kerékagygenerátor látja el villannyal.
A feleségem kerékpárján hasonló.

A többi kerékpárjainkon hagyományos, a világítás - bár az egyikbe szereltem a hátsó izzó köré LED-es futófényt is, de még régi nem magasdfényű LEDekkel...

Álmaim kerékpárvilágítása olyan volna, hogy az első lámpatestbe NiMH ceruzaakkuk volnának. Kívülről napelem borítaná és vízhatlan volna és olyan töltőkapcsolás volna benne mely az akkukat napelemről is generátorról is, vagy hálózati adapterrel is képes tölteni a lehetőségeknek megfelelően.

Igy az állóvilágítás is megoldott. A hátsó világitás LED-es lenne, az első pedig vegyes - amíg a LEDek nem tudják a megfelelő fényteljesítményt és fényösszetételt (színhőmérséklet). Az első világítás átkapcsolható lenne reflektor és helyzetjelző üzemmód között, mert a környezet számára ez fontosabb a kerékpáros pedig néha jobban látja a környezetét reflektor nélkül a sötétben.

Nem hülyeség az automatikus fényérzékelős be/kikapcsoló elektronika sem - létezik ilyen lámpa nekem is van, de nincs felszerelve.

Az ilyesminek pl. olyan helyen tudtam volna hasznát venni, mint Bosznia - alagútban bekapcsol alagutból kiérve kikapcsol. Forgalomban ilyen célból le föl pattogni a kerépárról nem mindig biztonságos.

Ugyancsak alagút témához - bár meglehet ez már kicsit túlzás - egy oldalirányban vagy kicsit ferdén előre (2 óra irányába) világító erős LED mely közeli tárgyakra jól észrevehető fényfoltot vetít rendkívül hasznos lehet - afféle cicabajusz.

Ez ugyanis saját tapasztalat, nem hittem volna, ha nem élem meg - jó kerékpárvilágítás sem elégséges egy kivilágítattlan hosszú sötét alagútban, amilyenekkel arrafelé birkóztam.
Az ugyanis olyan sötét kivilágítva is mint a halál, még egy nyomorult fehér csik sem volt bennük, az ember kerékpárlámpa ide vagy oda úgy elveszíti perceken belül az orientációját, hogy azt sem venné észre, ha visszafordul.
Az eredmény pedig az, hogy világítás ellenére többször becsapódik az egyenetlen robbantott szikla falba, hol az alagút egyik, hol a másik oldalán, különben meg vakon megy a "fekete lében".
Mire a falat megpillantod már késő.
Az egész kóválygás pedig végzetes lehet, ha egy komolyabb jármű is bedörrent az alagútba - nem számít ott kóválygós kerékpárosra - akinek ráadásul a világítása is kialszik, ha éppen megállt, pl. falnak menés okán. És ott aztán menekülni sincs merre. Arról még nem is beszéltem, hogy egyes alagutak elágaznak és hegy gyomrába robbantott óriási bunkerhangárokba vezetnek és ott is feketesötétség uralkodik. Nem olyan mint éjszaka - olyan mint amikor az ember megvakul. Semmit sem látni, jó elemlámpával is csak 5-6 métert és az kevés ahhoz, hogy az ember tudja hol van, jó, ha a kijáratot megtalálja.

Miután a sokadik próbatétel után már nehezen bírtam a dolgot idegekkel, támadt azt az ötletem, hogy elemlámpával merőlegesen megvilágítom a falat jobboldalt.

Ez a módszer bevált, sokkal biztosabban tudtam áthaladni az alagutakon bár a biztostól azért messze volt, mert a falak nagyon egyenetlenek és azért kicsit nehéz becsülni, hogy hol az út széle - ha eltávolodik a lámpa fényköre és az ember túl szorosan követi, előfordulhat, hogy egy üregbe téved és a falnak megy.
De akkor is nagy segítség volt. A haladási irányba a fallal párhuzamosan világító lámpa ilyenkor nem sokat ér. Lehet, hogy egy fejlámpa ilyen helyzetben a legjobb, az ember tudja merre kell nézni és arra világít amerre néz.
Viszont egy ilyen erős fényű lámpába épített cicabajusz-led is jó szolgálatot tehet, ha mondjuk 2 méterig jól észrevehető/figyelhető fényfoltot képes vetíteni az oldalt eső tárgyakra.

No az a cég, amelyik ilyen világítást gyárt , az tényleg tud valamit :-)))
Előzmény: BringasLevy (63)