Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.20 0 0 2

Ismerek én is első VH-s élő veteránt. a Kubány-vidék legöregebb kozákja, Antip Ivanovics Kozhevennyikov. 16 évesen ment el a frontra, és részt vett a Bruszilov-áttörésben (offenzívában). Utánna polgárháború, harc a baszmacsok ellen Közép-Ázsiában, végül II.VH.

Jól konzerválja magát az öreg róka:))) A SzU szétesése után végre kirakhatta cári időkből származó kitüntetéseit:) A szovjet idők és a már ismét orosz idők kitüntetéseivel igen szép ikonosztáza van:))

 

Volt még valahol pár fotóm is, amelyen a frontra vonuló osztrák-magyar csapatokat a Radetzki-veteránok búcsuztatták, 1914-ben (azok, akik még 1849-ben harcoltak az olaszok ellen! Egy másikon olasz garibaldista öregek integetnek az olasz katonáknak (szintén I.VH.). Az oroszoknál meg meghívták a vezérkar búcsuztatójára a Krími-háború két katonáját (ezt csak olvastam, fotóm nincs róla, de szívesen megnézném.)

 

Ez a veterán dolog amúgy is érdekes. Nálunk a suliban a munka-órákat (volt ilyen: tanultunk a gépekkel bánni - eszterga, fúró, stb. - arra az esetre, ha nem válnénk értelmiségivé.) Na szóval, az emberünk minden május 9-én, a Győzelem Napjára felvette kitüntetéseit - egy ,,Honvédő Háború partizánja. II. osztály", egy ,,Königsbergért" egy ,,Berlinért" és egy ,,A Németország feletti győzelemért" emlékérem.

Így is számoltuk - úgy is számoltuk, csak nem jött ki években. Szóval - túl fiatal lett volna a háborúhoz. A végén megtudtuk az élettörténetét (mondjuk, nem szívesen mesélt róla). 1943-ban kezdte a háborút, 8 évesen, amikor a családját egy partizánvadász alakulat kinyírta. Őt az anyja a pottyantós budiba tugta. Éjszaka kimenekült az erdőbe és beállt partizánnak. Felderítési feladatokat lűátott el. Akkoriban sok hontalan gyerek koldult, járta a falvakat. No, emberünk is ezt tette, csak ő kolduló gyereknek álcázva nézte, hogy hol milyen helyőrséfek vannak.

Később, amikor a Vörös Hadsereg visszajött, a partizánok beálltak katonának. A gyerek meg az ,,ezred fia" lett. Volt ilyen rendszer. Így, a hadsereg kötelékében végigjárta a hadak útját.

Szóval - érdekes történeteket produkál az élet.