Egy másik fórumon találtam, gondoltam, belököm ide:
Kuba nagyon jó hely. A közbiztonság a legjobb a térségben, de talán a világon is az első között van, rengeteg rendőr van az utcákon. Ami inkább az utóbbi időben egyre idegesítőbb a turista számára, az az állandó dollárvadászat a helyikek részéről. Ez egyrészt érthető, ha a saját megélhetési lehetőségeiket nézem, ezért én nem is tudok haragudni rájuk, de egy idő után már fárasztó, különösen annak, aki először jár arra. Általában szivart akarnak eladni (ezzel vigyázni kell, mert utcán szinte biztosan hamisat kapsz, valószínűleg az alkalmi ismerősöktől is, de talán valamivel jobb minőségűt), taxit kínálnak (ezt érdemes kihasználni, ha nem ismered a helyi közlekedést, de le kell alkudni), no meg szállást (általában felhajtók, jutalékért). Ezek az emberek (főleg fiatalok) többnyire nem veszélyesek, de azért általában le akarnak gombolni minél több dollárt, úgyhogy alkudni kell, ha akarsz venni valamit. Ha nem, akkor udvariasan azt mondod, hogy "No, gracias" és az ötödik-hatodik alkalommal feladják. Sajnos az első alkalommal odalátogatók egy részénél ez az állandó pénzvadászat kiábrándítólag hat, de túl kell magad tenni rajta, és mindig odafigyelni, hogy ne verjenek át. Ha tudsz spanyolul, az sokat segít, bár ha nem vagy a kubai kiejtéshez szokva, akkor majdnem olyan, mintha új nyelvet hallanál.
Én nagyjából bejártam az országot, nekem mindenhol tetszett, remek hangulata van a vidéknek is. Havanna számomra a csúcs, gyönyörű város, jó emberek, kocsmák, éjszakai helyek (sajnos főként dollárért és drágák), a Malecón egy csoda. Egy hátránya van, hogy strandért ki kell menni a városból. A nagyobb városok közül Santiago jó hely, mellette Playa Siboney egy kellemes, csendes és olcsó tengerparti falu szép stranddal. Cienfuegos, Camagüey, Trinidad szép helyek, bár utóbbiban nagyon rámennek a turistákra, Santa Clara a Che Guevara emlékmű/múzeum miatt jó, nyugaton Vinales hangulatos kis város szép környékkel, Varadero az egyik legszebb strand, amit eddig láttam, ideális phenésre, de a kubai valóságtól eléggé el van szigetelve és drága, az Ifjúság szigetére eléggé körülményes eljutni, de nagyon olcsó az élet, lehet búvárkodni, viszont amúgy kissé unalmas.
Kétágyas szobák magánházakban Havannában 20-25 dollár , vidéken 10-20 dollár körül vannak, de még 5 dollárért is kaptunk (címekre sajnos nem emlékszem, de nem nehéz találni, ha végképp senki nem környékez meg, odamész valakihez és kimondod a bűvös szót - casa particular - és 5-10 percent belül lesz szállásod). A szálloda (Varaderon pl csak ez a legális szállás) jóval drágább. Havannában tudok ajánlani szállást 15 dolláért nagyon jó környéken (Miramar után, Playa kerület), elég közel a Comodoro szállodához, amelynek saját strandját 5 dollár ital lefogyasztásáért lehet használni és van egy dolláros bolt is. Egy hátránya van, hogy kissé messzire van a központtól, de iránytaxi (helyieknek, csoportos) fél dolláért bevisz a Capitoliohoz, és busz is van. A normál taxi (alkudozás után) 5-6 dollár lehet oda is, vissza is. A háziak főznek is, ha kéred.
Ha már az áraknál vagyunk: én legutóbb januárban voltam, de azóta állítólag 30 százalékkal emelték az árakat dollárban is (egyre nagyobb válságban vannak...) Szóval akkor a legolcsóbb kis üveges sör a dollárboltban 65 cent volt, utcán a kis doboz 85 cent-1 dollár, utcán el lehet csípni 10 pesos csapolt sört változó minőséggel (a dobozos és üveges Cristal nem rossz, néhol van csapolva is). Sokkal gazdaságosabb a rum: a Havana Club Silver Dry, ami itthon 3-4 ezer között van, ott 3-3,5 dollár egy hétdecis üveggel, az hétéves sem több 8 dollárnál. Másfél literes helyi kólával ($1,80) keverve máris kész az ízletes Cuba libre. Mojito (a világ legjobb koktélja) 1,5-től 4 dollárig, helytől függően. Kaját úgy érdemes, hogy megkéred a szállásadódat főzni, nagyon jól tudnak, és úgysem nagyon tudod kihozni annyiból. Vacsi általában 5 dollár. Amúgy utcán pizza fél dollárért (6-10 peso) laktató.
Közlekedés országon belül: ha a helyiekhez hasonlóan akarsz, akkor az elég megpróbáltató és időigényes. A nagyobb városok között van repülő (Cubana) nem vészesen drága és légkondis menetrendszerinti turistabusz (www.viazul.cu). Mi autót béreltünk, mert bár drága, de így sokkal több helyre eljuthatsz. Autóbérlés szezonban (itteni tél) a legolcsóbb 60-65 dollár, de sokszor napokat kell várni rá, és előre még foglalni sem lehetett. Szezonon kívül olcsóbb és könnyebb. A legjobb tarifákat a Transturnál találtuk (www.transtur.cu). Motorkerékpárt is lehet bérelni, az olcsóbb, azt viszont könnyebben ellopják, vigyázni kell rá (persze az autóra is).
Készpénzt vigyél, az a legegyszerűbb, és mint mondtam elég jó a közbiztonság. Kis címleteid 1-5 dollárosok legyenek, mert sokszor nem tudnak visszaadni, az 50-essel és 100-assal csak útlevéllel együtt tudsz fizetni. Kártyával (főleg Visaval) némely bankban lehet dollárt felvenni, automatát csak elvétve láttam, azok is inkább konvertibilis pesot adnak ki, ami Kubán belül ugyanúgy használható, mint a dollár, és elvileg át is váltják dollárra az elutazáskor.