pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1229
T geza44 és MatthiasI!

Igen, nagy urak, de nem hatóság és nem atyaúristenek. Ha az a kémény jelenleg már nem füsttömör, akkor a négyéves műszaki felülvizsgálatának (ha nem túl régen volt) fel kellett volna fednie a hibáit. Ha csak most lett tömörtelen akkor is nyilvánvaló a hogy nem adnak ki a megfelelőségéről szóló nyiltakozatot.
De ... ha a most tömör, és tervezettnek megfelelően épült az a kémény (annó elvileg ők hagyták jóvá), az akkor érvényben lévő előírások, szabványok, jogszabájok szem előtt tartásával és betartásával, és azóta nem történt átépítés, akkor a tervezés időpontjában hatályban lévő szabályozás a mérvadó. Az ilyen változások nem visszamenőleges hatályúak. Ha akkor volt megfelelőségi engedélye a béléscsőnek gáz égéstermék elvezetésére akkor nem tom minn hecciáskodnak.
Másrészt még ma is van érvényes ÉM engedéllyel rendelkező 0,2mm es alu flexi csőnek erre engedélye, amit elvileg egy közszolgáltató nem bírálhat felül. Mellesleg az európai unióban (vagyis elvileg nálunk is) hamarabb lőnek fejbe ilyen szintű gazdasági versenybe való beavatkozásért mint háborús bűnökért (kissé sarkítva).
Ha az építése óta történt átépítés, akár csak nyílászárócsere, akkor az átépítés idelyén érvényben lévő szavályzás a mérvadó.

kolja