vidi313 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 148
Kérdésed annak a megfordítása amiről beszéltem.
Tehát ha valaki valamely véleményét tapasztalatát beírja egy fórumba, megosztja a többiekkel, arra vagy jön reagálás, vagy nem.
Aki nem reagál, az úgy is értelmezhető, hogy rendben van, egyetért, hasonlóan látja vagy tapasztalja ő is ugyanazt, mint a véleményíró.
Aki reagál, az megerősítheti az elhangozottakat, vagy éppen ellenvéleménye van.
Akinek ellenvéleménye van, az az ő dolga.
Pontosan erre reagáltam előző hozzászólásomban.

Vagyis, ha én valamely elhangzott véleménnyel nem értek egyet, ellenvéleményem van, akkor egy fórumban az a minimum, és az a kötelességem, hogy felsorolom az érveimet, hogy miért látom másként ugyanazt mint a véleményíró. Jelen eset kapcsán pont ez maradt el, amit szóvá is tettem.

De ha már megfordult a dolog akkor most mondom el, mire alapoztam azon véleményemet, hogy nem kell sajnálni az MS kártyára kiadott többletpénzt, mert amennyivel többe kerül egy hasonló kapacitású SD kártyával szemben, annyival jobb is.

A Sony H1 kifutott gyártmány 2005 februárban jelent meg. Hasonló korú gyártmányokkal kell összevetni, nem a most újonnan megjelentekkel.

Akkor amikor az MS illetve SD kártyáról beszéltem, akkor nem csupán azokat a kis műanyag lapocskákat értettem alatta, hanem magát az egész rendszert, a gép szoftvereivel, processzorral, stb. együtt, teljes egységként tekintve, aminek természetesen szerves része maga a kártya is.
Tehát nem csupán kártyát értettem alatta, hanem az egész rendszerekről beszélek!

Van összehasonlítási alapom, mert ugyanebből a generációból van SD kártyás Canon gépem is, és tapasztalom a két rendszer közötti óriási különbséget az MS rendszer javára.

Az energia felhasználást tekintve pl. a Canon S2IS 4 db. 2300 mAh-s elemmel 550 felvételt készít, még a H1 ugyanilyen körülmények között 2 db. 2100-as akkuval 290 képet! Vessük össze.

Azon kívül amit tapasztalok. A PC vel való együttműködés egyszerűen fantasztikus a hasonló generációjú olcsó SD rendszerhez viszonyítva. Az MS rendszernél illámgyors, PC-re kapcsolás után fél másodperc múlva már üzemkész.
250 megányi anyagot 20 másodperc alatt áttölt CTRL-X el, tehát még formázni sem kell a kártyát, de ha formázni kell az is megvan ugyanúgy 0,5 másodperc alatt.

Üzembiztos, stabil, megbízható, és a szakirodalomból olvasva magának a kártyának az élettartama emellett még lényegesen hosszabb is mint az SD – nek.
A H1 forgalmazása idején a leggyorsabb UZ gép volt, az 1-1 kép elkészítési idejét tekintve napfényes időszakban, sőt még most is az elsők között van az UZ gépek között napfényben. Tudom, ez nem csupán a kártya érdeme, de annak is jelentős szerepe van ebben!

Az olcsó SD rendszer nem így működik. Eltelik vagy 40 másodperc PC-re csatolás után, mire egyáltalán érzékeli a gép.
250 megányi anyagot és (semennyit sem) nem lehet áttölteni CTRL-X – el. Az áttöltési idő 8-10 perc. Az SD rendszer működése a fotózás során bizonytalan, hibaüzenetek jelennek meg, a gépben a kártya formálása eltart 40 másodpercig is, és két szakaszban kell csinálni, mert ha nem ezt teszi az ember, akkor a legrosszabb pillanatban egyszerűen lefagy a gép, és elveszett az addig fényképezett teljes anyag ami a kártyán van, mivel csak akkor lesz újból üzemképes a gép, ha újra formázzuk a kártyát, és lehet még sorolni a hátrányokat.

Ez csak néhány jelenség volt a tejesség igénye nélkül, de így is igen hosszúra sikeredett.

Lehet a dolgot persze másként is megközelíteni. Le lehet egyszerűsíteni az összehasonlítást úgy is, hogy csak szemellenzősen a kártya írási sebességét veszem alapul és kész.

Nem véletlenül beszéltem a kártyához tartozó rendszerekről, és nem csupán kártyáról. Azzal is tisztában vagyok, hogy amit megemlítettem jelenségeket, az nem csupán a kártya és a hozzájuk kapcsolódó rendszer eredménye, hanem még jó néhány más tényező is bejátszik, de akkor is…
A különbség kézzel fogható legalább olyan mértékben, mint amennyivel drágább az MS rendszer az olcsó SD től. A félreértések elkerülése végett amit mondtam, azzal nem azt akartam érzékeltetni, hogy az SD nem jó, hogy az SD szar lenne. Igen is jó, de amelyik felveszi a versenyt az MS – el, annak már az ára is MS szintű. Itt ez a lényeg!!!
Előzmény: blueye (147)