Qqberci:
>Ez egy nagyon leegyszerûsített, "home" séma.<
Bocsi. Azt hittem az otthoni Adsl kategóriás 20-30eFt kategóriájú routerekről van szó, én erről beszéltem. A nem "home" tipusokat inkább cégek, ISP-k vásárolják, pl. a Cisco-tól. Természetesen tudom hogy a 100-500eFt kategóriában minden port programozása külön-külön megoldható (2. és 3. rétegben is).. így LAN / WAN port -megkülönböztetés sincs rajtuk..
Egér:
"A wifi nem egészen olyan mint egy hub vagy switch."
Bocsi, de ezt úgy mondod, mintha ennek ellentmondtam volna...
A rajzot nem akartam jobban kibontani ezért sikerült ennyire egyszerűre..
A firewall boxnak jelöltem az összes szűrési (IP/MAC stb) elektronikát.
A switch-nek egy egyszerű 2.rétegbeli eszközt feltételeztem, ami csak a csomagok irányítását végzi a torlódások elkerülése végett..
Úgy érted hogy ezen switch minden portja előtt még van egy mac szűrő is ? vagy bizonyos mac-címekre (NAT szerűen) megadható hogy sehova se küldje őket tovább? Úgy tudtam ez a félmillkás Cysco -nál van csak (portonként külön külön), és nem a "home" kategóriában..
De ha elmondanátok hogy milyen árfekvésű berendezésekről beszélünk akkor az egyszerűsítené a kérdést, mivel mindenféle tipusra/felépítésre van példa..
Esetleg ha vennéd a fáradságot és készítenél egy olyan blokkvázlatot ami jobban tükrözi a 20-30eFt-os kategóriát.. megköszönném.
"Tehát elvileg a mac szűrés jó lenne csak nagyon könnyen átverhető"
Ja.. én is erre gondoltam, és feleslegesnek ítéltem. (talán a gyártók is).
Inkább a WPA-t használom. Egyébként az én adsl routeremen egy felületen/lapon konfigurálható a MAC és IP szűrés, ezért gondolom hogy egy eszközrészt vezérel, és nem a doboz másik végében levő portotnál (LAN / WAN) levőt. (persze ez önmagában semmit sem jelent)