Én sem értem a balosokat - bevallom, a jobbosokat sem, sőt, a kőfaragókat és a balett-táncosokat sem -, viszont valamennyire tudok grafikont olvasni.
Erről például látszik, hogy egy számszakilag manupulált grafikon, mert az oszlopok nem a nulláról indulnak, hanem egy jóval magasabb értékről. Így a felületes szemlélőben az a benyomás támadhat, hogy lám, a grafikon közepén jelentősen csökkent valami, míg a két szélén ugyanaz nagyon magas. Ha megfelelő skálán ábrázolod ugyanezt, akkor viszont látod, hogy a különbség nem is olyan jelentős.
Másfelől ez egy politikailag is manipulált grafikon, hiszen - nyilván nem véáletlenül - hiányzik az eleje: legalább 1994-től, de még inkább 1990-től kellene ábrázolni ugyanezeket az adatokat.
Harmadszor - és ez ugyan nem a grafikon készítőjének bűne, hanem annak, aki ezt így interpretálja - történetesen Orbán Viktor nemrég úgy magyarázta ugyanezeket az adatokat egy élő tévéműsorban, hogy "...mi négy százalékkal csökkentettük a GDP-arányos hiányt..." Nos, ez első pillanatban akár igaznak is tűnhet, csak hát a valóság egy kicsit más: a hiány Orbán kormányzása alatt, az első két évben nagyjából 8 százalékkal csökkent, majd a második két évben 4 százalékkal emelkedett. Vagyis a csökkenő tendenciájú hiány éppen Orbán Viktor uralkodása idején váltott irányt, kezdett erőteljesen növekedni.
Visszatérve ahhoz, ami lemaradt a grafikonról: nincsenek csodák. A GDP-arányos hiány a Bokros-csomag bevezetése után kezdett erőteljesen csökkenni. Úgy tűnik, a csomag hatása tartott egészen 2000-ig, onnantól a külső gazdasági konjunktúra megszűnése, a felelőtlen gazdasági intézkedések, a fosztogatásba átmenő osztogatás és a gazdasági voluntarizmus (pl. a mesterséges belső fogyasztásélénkítésnek nevezett, soha és sehol be nem vált csodafegyver kipróbálása) hatására, valamint az elmaradt-leállított reformok következtében megindult az a folyamat, amelynek a végét most látjuk. Ez természetesen nem kissebbíti Medgyessy vagy Gyurcsány bűneit, csak éppen egy kicsit árnyalja a képet.
Az előbb a folyamat végét említettem. Végét, mert most megindult valami, ami ennek véget vethet.