AstroFeco Creative Commons License 2007.04.02 0 0 1897

Kedves Telescoper, köszönöm a választ! Sajnos nem tudom hol lehetne utána nézni, vajon hogyan eldönthető, hogy egy lencse jó vagy rossz? Van olyan cikk Interneten ami erre egy használható módszert leír? Mert azt értem, hogy az Interferogram okos dolog, de ahhoz komoly műszer kell, azt nem tudom megcsinálni amikor a lencsét megkapom. Úgy látszik, az Airy korong és a gyűrűk fényességének összehasonlítása sem mondja meg a minőséget, a kép élessége sem mond sokat, a színhiba sem ... akkor hogyan látszik amit egy átlagos vevő látni akar? Mit kell nézni, milyen tesztet kell csinálni? Én kérem itt és most segítséget kérek ebben az ügyben! Eddig azt hittem, hogy ha egy lencse színmentes és éles és kontrasztos képet ad nagy nagyításnál, az biztosan jó lencse, ezért gondoltam, hogy a 8 centis amit kipróbáltam jó volt, mert a képe nagyon tetszett. Kevésbé színezett mint bármelyik lencse amit előtte próbáltam és jobban bírta a nagyítást. Elfogadom, hogy nem ezt kell nézni, de akkor mit? Köszönöm előre is!

Előzmény: telescoper (1896)