saját kézből modhatom, hogy az a pár év, amivel a bc-k öregebbek, nem érezhető!
ahogy tehtube barátom is írta (most neki van a leg öregebb orgonája körünkben),
a régebbiekben talán még jobb anyagokat alkalmaztak, mint a b3, vagy még újabb modellekben. az enyém 1942-es kiadás. a billentyűkontaktokról szinte nem is vettem tudomást egészen addig, amíg egy m3-as (1957) kipróbálása után döbbenten tapasztaltam, hogy pár billentyűnél nem szólal meg minden drawbar !(szerencsére ez legtöbbször szerelés nélkül javítható, pár erősebb leütéssel.)
az indítás (eredeti motorokkal) kb 3 mp ( bécsben láttam egy betegebb a100-ast, kb 20mp-ig kell indítani...) a hangjával kapcsolatban : csak meg kell hallagtni ( ugyanígy tehtube "A" modellből épített B3-ját) kimondottam dögös, erős hangjuk van ezeknek a régi generátoroknak.
technikai gondom csak annyi volt vele, hogy a betáp kábeleket ki kellett cserélni (ez is csak megelőző jelleggel, mert eléggé elporladtak a szigetelések)
sok energiát, és pénzt tettem bele, míg b3 technika került bele (a028, perka kapcsoló, kicsi shift line, smooth edge billentyűk. az egyetlen dolog, ami még nincs átépítve, a smooth drawbarok... az alkatrész már nálam van, csak egy kis idő kellene ( meg kis bátorság, hogy a hosszú, nehéz munkával összeépített, tökéletesen működő rendszert újra megbontsam...)
az átépítés során szinte minden alkatrésze megfordukt a kezemben, és "félelmetes", hogy mennyire nem érezhető az eltelt 65 év! komolyan mondom, pl. amikor a vibrato váltó kapcsolómechanikát szedtem szét, libabőrös lettem. az eredeti zsír a helyén, fényes fémfelületek! kontakthibának még a nyomát sem találtam a hangszerben.
tehát, anyagilag nem biztos hogy jó üzlet egy BC, de félni semmiképp nem kell tőle.
(a legnehezebben beszerezhető, "apgrédeléshez" szükséges alkatrész a drawbar alaplemez beszerzésében tudok segíteni, jóval a piaci ár alatt
-ezek a vasdarabok ebay-en 250-300 dollár + posta + vám + áfa körül mennek...