holist Creative Commons License 2007.03.28 0 0 21784
Szia, aromo_!

Egyetértek a retorika-elméleti meglátásoddal: kérdés, mi a kívánt hatás? :DD (21660)

Hogy ne tegye/tehesse fel a kérdést a hallgatóság, hogy megállja-e a helyét az implicit állítás.

Ööööö... igen, lehet ez is, de lehet tömörítés is. Tekintettel arra, hogy a hallgatóság (pl. te, de mások is) azonnal kétségbe vonták az implicit állítást, még ha az is volt a célom, hogy burkoltan rádkenjek valamit (Isten látja lelkemet stb. :), hát talán elmondhatjuk, hogy nem sikerült.

Nem valami olyan burkolt előfeltételezés van ebben, mint amilyen neked annyira nem jött be régebben? (21704)

Nem látok benne burkolt előfeltételezést (mutass rá, légyszi), sima beszólást látok benne.

Nem értem, miért írod ezt, piszkálódni támadt kedved? :DDD A beszólás nagyon sokszor (amikor nem direkt, hogy pl. "te huje vagy") éppen a burkolt előfeltételezés módszerét alkalmazza. A zárójeles mondat, amire utaltam (21701), így hangzott: "mondtam is magamnak, amikor a 21625-öt olvastam, hogy úgy beszél ez a holist, mint egy iskolapszichológus, csak nem foglalkozást váltott?, de amikor láttam, hogy Ványa válaszát nem méltatod válaszra, elhessegettem magamtól a gondolatot." Válaszomban (21704) megpróbáltam kifejteni, hogy miért érzek ebben burkolt tartalmat, de úgy látszik, nem sikerült. Megpróbálom részletesebben (ez is egy beszólás ám! :D):

iskolapszichológus: valaki, akinek az a dolga, hogy úgy csináljon, mint ha érdekelnék a gyerekek lelki problémái. Foglalkozás (tekintettel a fordítás viselhetetlenségéről itt időről időre előadott siralmaimra is): valami, amit az ember azért csinál, mert pénzre van szüksége és nincs jobb ötlete. "Ványa válaszát nem méltatod válaszra": szegény Ványa, megérdemelte volna, hogy válaszolj neki. Tehát a burkolt tartalom: "Már majdnem azt hittem, ezentúl úgy fogsz csinálni, mintha érdekelnének az emberek lelki problémái, de aztán bebizonyítottad a lelketlen válasz-nélkül-hagyásoddal, hogy fenéket, csak a szádat jártatod, csávókám."

Így már világos?

Ötödrészt, miért érzem, hogy ellenséges vagy? (21703)

Miért érzem modorosnak a kérdésedet?

Ööööö, talán mert tényleg modoros volt? Azért van ám ilyen is! Valóban modoros ez az "ötödrészt" duma, de még modorosabb a "miért érzem, hogy ellenséges vagy?" - köszönöm a kiigazítást, újra felteszem a kérdést (lehetett volna arra is válaszolni ám, a stilisztikai kioktatás mellett vagy helyett!): miért voltál ellenséges?

Üdv,
holist
Előzmény: aromo_ (21780)