_roadrunner_ Creative Commons License 2007.03.27 0 0 3894

Két dologról van szó:

Itt a térkép hozzá:

http://web.kozut.hu/uploads/pics/gkm_utdij6_web.jpg

 

1. a D2-D3-D4 (3,5 t feletti) járműkategóriának ezentúl csak autópálya-matricával használhatják a gyorsforgalmi-úthálózatot, azaz az eddig is fizető autópálya-hálózat mellett, az eddig ingyenes városokat elkerülő autópálya-szakaszokat (kékkel), és egyéb gyorsforgalmi utakat (mint pl. M4 M0-tól kifelé, szintén kékkel).

 

2. a D4 járműkategória (12 t felett) ezen kívül egyes főúti szakaszokat (pirossal) szintén csak matricával vehet igénybe április 1-től. (2008. január 1-től pedig a D2-D3 járműkategóriák is)

 

Az autópálya-matrica csak eszköz, innentől kezdve az autópálya-matricában az autópálya szó csak annyit tesz, hogy eredetileg csak ott kellett használni, gyakorlatilag útdíj-matrica lesz, egyedül az autósok asszociálhatnak ezentúl is autópályákra az autópálya-matrica szó hallatán.

 

Elsőre jól hangzik, hogy adóztassuk meg nehéz-tehergépjárműveket, de az ördög a részletekben van. Továbbra is lehetőséget adnak a kikerülésre is, hiszen a jelölt utakon kívüli utakon ezután is ingyen lehet közlekedni. Ezért ahelyett, hogy még több forgalmat terelnének az autópályákra, lesznek olyanok, akik elkerülik az eddig ingyenes autópálya-elkerülőket és városokon áthajtanak. Lesznek olyanok is, akik a pirossal jelölt utak elöl falusi utakra mennek. Ezzel számol is a GKM forgalombecsléseiben.

Előzmény: BoGar (3891)