Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 180

Ugye neked nincs görényed?

Rosszak az infóid.Lehet én nem voltam egyértelmű.A vadászgörény sem házikedvenc.

RAGADOZÓ!

De pár éves hobbitartás után rájöttek, hogy sok munkával, türelemmel, kitartással szelidíthető.Tudod mikor lesz egy görény a gazdájával biztonságosan és maximálisan szelid ha jól nevelik és nyugodt vérvonalú?Másfél- 2 éves korában.És  még akkor is előfordulhat játékos bokaharapás , csipkedés.Akkor szerinted , hogy lesz egy nyérckeverék szelid mikor alapból egy görény sem az.Maradjunk annyiban, hogy a görény is vadállat.Csak könnyebb vele.

Jelenleg nekem is van egy negyedvérű vadgörilányom.Egy iszonyat nyugodt, szelid hímet választottam neki párnak, pont azért, hogy nyugodt kölykei legyenek akiket majd lehet szelidíteni.A nyérc, görényből minden lesz csak nem kezes görény.

 

"és ha esetleg steril lesz, mint a hibridek nagy része, akkor nincs probléma se a túltüzeléssel, se az ivartalanítással. a mellékveseproblémát sajnos nem tudom, ez hogyan befolyásolná... ha abból indulunk ki, h a hormonrendszer "hiányossága" okozza a problémát, akkor tulképp logikus a feltevés, h a sterilitás okozhat mellékvese gondokat - "

 

Ez így butaság.A sterilitásnak semmi köze az ivarzáshoz.Attól,hogy nem tud nemzeni utódokat még képes a párosodásra.A görények sajátossága, hogy 3 hét tüzelés után  elkezdenek túltüzelni.Nem múlik el náluk úgy mint a kutyáknál.Szükséges az aktus ahhoz, hogy elmúljon. Ha nem fogan meg akkor a 42 napos álvemhesség után pár héttel visszatüzel és kezdődik minden előrről.2-3 álvemhesség egymás után meg nem mondha egészségesnek a számukra.Álvemhes görénynél sokkar gyakoribb a gennyes méhgyulladás mint rendes vemhességnél.Sajnos kishazánkban pont ezért halnak korán a görények,mert sokan úgy viszik haza Őket, hogy ezekkel nincsenek tisztában.De sajnos még az orvosok között is akad olyan aki azt javasolja várják meg a tüzelés végét.

Ugye pont ezért szoktuk javasolni , hogy ha kedvencnek  tartják a görényeket akkor ivarérettség után azonnal ivartalanítsák különben a folyamatos tüzeléstől, és álvemhességtől is meghalhat az állat.

Még egy érdekesség.Ha ivartalanítás során nincs minden kivéve.Értem itt a méhet, petefészkeket.Ha csak egy pici szövet marad bent a nőstény görény képes újra betüzelni és mostani tudásom szerint így is képes túltüzelni ha nincs kezelve a probléma.És ennek sincs semmi köze a nezőképességhez,mert ugye itt sem születhetnek utódok.

A mellékvese probléma megint a görények sajátossága.Kölyöknek ivartalanítva a mellékvese átveszi a hormontermelés szerepét.Később  a mellékvese elrákosodhat.Erről még folynak kutatások jelenleg is, hogy felnőttkorban miért alakulhat ki ugyanez  ivartalanítás után is 1-2 év múlva.Nálunk az orvosok még most tanulmányozzák a témát.

Szóval nem mondhatnám egyszerű állatoknak.

Ezért nem szabadna még kisérletezni nyércel keresztezni mikor a görények egészségével sincs képbe mindenki.

A genetikusok munkájára is szükség van.Ha valaki pont a görényekkel akar foglalkozni akkor kezdje el tanulmányozni őket és ezeket a problémákat kivizsgálni.Ne új egyedeket létrehozni.

A nyérc és a görény között csak annyi a közös, hogy a menyétfélék családjába tartoznak. Aztán itt vége is.A vadászgörény legközelebbi rokona a vadgörény és a molnárgörény.Én csak kérni tudom, hogy hagyjuk meg őket így ahogyan vannak.

Előzmény: cavecat (179)