mazarin Creative Commons License 2007.03.22 0 0 272
Először is tegyünk egy kis distinkciót, amiket felsoroltál azok egy része nem a szűken választójog része, igaz kapcsolódik ahhoz. Részben egyet is tudok veled érteni, a választójogi rendszer nagyon bonyolult, nem igazságos. De nem feletétlenül amiatt, amit írtál. Szerintem sokkal nagyobb probléma, hogy a választókerületekben a választók létszáma nagyban eltér, ezért lehet, hogy az egyik kerületben 10000 szavazat ér egy mandátumot, még máshol mondjuk 5 is elég hozzá.

Na nézzük részletesen:
1. Küszöb: szerintem jó hogy van. Lehetőséget biztosít arra, hogy a parlament ne legyen agyonfragmentált teli sok kis frakcióval.
2. Kopogtató cédula: maga a léte nem hülyeség. A probléma a pártok viselkedése (mindenre hajlandóak, hogy annyit gyűjtsenek össze, hogy másoknak ne jusson elég....) Ez nem jogi probléma, hanem politikai kultúra kérdése, a pártok nem egymás ellenségei, hanem ellenfelei. Milyen verseny az, ahol nincs kivel versenyezni???
3. Ezt nem értem. A szavazatod nem vész el, ún. töredékszavazatkét továbbél. Az más tészta, hogy a választási matematika miatt aki nyer, az nagyon nyer, aki veszít az nagyon veszít. De olyan nem fordulhat elő, hogy mondjuk a te x pártra leadott szavazatod az ellenfél y párthoz kerüljön.
4. Ez alkotmányos szabály. Ha a 2/3ad megvan, máris módosítható. Megint nem jogi probléma. Egyik pártnak sem érdeke, hogy a bólogatójános képviselőit visszahívják a választókerületből. Ezért nem is fognak változatni rajta belátható időn belül.
5. Átállások lehetősége. Összefügg a szabad mandátum elvével. Onnantól kezdve, hogy a képviselőt megválasztották, a mandátumával szabadon rendelkezik,részben összefügg a 4. pontban írtakkal.
6. Torgyán úr a képviselői helyeket árulta pénzért..... Hm, nem ildomos, sőt! De a gazdaság mindig bele fog szólni a politikába. Vagy így, vagy úgy. Amerikában felépítik az elnök személyét és ő képviseli a lobbycsoport érdekeit. Lásd. Bush, a neokonok és a mögöttük álló olaj-fegyver lobby.... Tetszik vagy nem, ezek a tények. Ebbe a jog megint nem nagyon tud beleavatkozni.
7. Nem azonosaka demokrácia fogalmaink. Nem értem mit szeretnél? Személyesen szavazni a Malév eladásáról, az adókról, a költségvetésről???
8. Milyen korlátokra gondolsz? A fidesz féle objektív felelősségre a költségvetésért?
9. Az ellenzék dolga a kritika és az alternatíva be- és megmutatása. Ennél több nem is kell neki és nem is kell, hogy legyen. Elég furcsa lenne, ha minden felelősség nélkül megvétózhatná a kormány döntéseit. A végrehajtó hatalom (kormány) felett a parlament egésze gyakorol kontrollt.
10. Hirtelen ennyi jutott eszembe válaszként.
Előzmény: zividivi (259)